Osijek, 29. prosinca 2023.

U velikoj konferencijskoj dvorani Uprave za savjetodavnu, psihološku i zdravstvenu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku (Veteranski centar), Bartula Kašića 2a u petak 29. prosinca 2023. održana je sjednica Glavnog odbora i Skupština Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije (KUBIS DR OBŽ).

Dnevni red sjednice bio je donošenje plana i programa rada kao i  financijskog plana za 2024. godinu.

Burna rasprava potaknuta je izostankom potpora udrugama u realizacijama njihovih inicijativa vezanih uz aktivnosti koje provode, prije svega obilježavanja ustroja braniteljskih postrojbi. Tijekom 2023. godine nije realiziran usvojen prijedlog udruge HEROJI OSIJEKA oko preimenovanja osječke zapadne  obilaznice od Čepina do Švajcarnice u “Obilaznica 130. brigade Hrvatske vojske” te mosta preko rijeke Drave u “Most 135. brigade Hrvatske vojske”. Stoga je predsjednik Heroja Osijeka Zlatko Dernaj kao inicijator i predlagatelj opetovano inzistirao na finalizaciji i operacionalizaciji iste inicijative, što je Glavni odbor KUBIS DR OBŽ još jednom konstatirao i uvrstio u Plan i program za 2024. godinu te potom potvrdila i Skupština. Također je pozvao predstavnike udruga članica KUBIS-a na zajedništvo izgrađeno u ratu, koje moramo nastaviti u miru potporom sudjelovanja i nazočnosti na svim važnijim obilježavanjima ratnih postrojbi i najvažnijih datuma iz Domovinskog rata.

Ispred Zajednice povratnika OBŽ obratio se predsjednik Branko Pek pohvalio je program rada za 2024. godinu i pozivajući se na Statut KUBIS-a naglasio da KUBIS nema članova, nego su članovi Koordinacije braniteljske udruge te predložio da iste humanitarne i druge oblike pomoći KUBIS preusmjeri udrugama članicama, koje najbolje poznaju status svojih članova i kome je pomoć najpotrebnija.

Inicijativa o imenovanju Ulice 3. gardijske brigade Hrvatske vojske “Kune” u Osijeku

Skupštini KUBIS-a obratio se predsjednik “HVIDRE Osijek 91” Miljenko Kolobarić i na vrlo emotivan način elaborirao prijedlog preimenovanja Gacke ulice u Ulicu 3. gardijske brigade Hrvatske vojske, što je izazvalo buru reakcija. Prijedlog preimenovanja je nakon glasovanja jednoglasno usvojen.

Skupština je završila u slavljeničkom ozračju prigodnim domjenkom i druženjem čelnika i izaslanika braniteljskih udruga.