Dalj, 01. kolovoza 2023.

Na mjesto Dalj  1. kolovoza 1991. iz Srbije preko erdutskog mosta krenula je 51. motorizirana brigada JNA, a pridružili su im se i  lokalni Srbi iz Hrvatske, poglavito iz susjednih sela Vere, Trpinje i Borova Sela.

U ranim jutarnjim satima srpski pobunjenici su uz pomoć JNA napali policajce, gardiste i pripadnike Civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi policije. Nakon gotovo desetosatne opsade – pucanja po okruženoj zgradi, čak i iz tenkova – postaja je zauzeta i svi koji nisu ubijeni u opsadi, likvidirani su odmah potom, i to 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri člana Civilne zaštite, koji su i izmasakrirani (ukupno 39 zarobljenih branitelja).

Tisuće hrvatskih civila iz Aljmaša, Dalja i Erduta pobjegle su pred srpskim paravojnim postrojbama u Osijek spašavaju živu glavu. Stariji osobito pamte zbjeg brodom na Dunavu koji je pun civila – žena, djece i starac – bio pod minobacačkom i puščanom paljbom.

Kroz brojne logore u Dalju od 1991.-1995. prošlo je na tisuće branitelja i civila iz istočne Slavonije. Preživjeli iz logora u Dalju svjedoče o stravičnim zločinima. Iz logora u Dalju nestalo je na stotine Hrvata i nesrba koji se i danas vode kao nestali.

Sve što Srbija radi uvijek je planski, organizirano i s ciljem – tako i pokolj u Dalju trebao je Hrvatima biti poruka što ih čeka u ratu za granice tzv. “Velike Srbije”. Dalj je bio samo početak onog što će doživjeti Hrvati koji žive uz Dunav, s najvećim masakrom, urbocidom i kultrucidom u Europi u studenom 1991. u Vukovaru.

Za zločine počinjene na području Dalja od strane “prvih susjeda” niti nakon 32. godine do danas nitko nije odgovarao, niti su procesuirani.

Danas na tužnu obljetnicu okupacije Dalja i tragičnog gubitka 39 hrabrih policajaca, branitelja i pripadnika Civilne zaštite, brojne delegacije i izaslanstva odale su im počast i zahvalnost.

Neka im je vječna slava i hvala!