Dana 30. svibnja 1990. godine utemeljen je prvi demokratski izabrani višestranački Hrvatski sabor. Time je započeo proces i prvi korak osamostaljenja od bivše SFRJ.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu PercanaStjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Slaveći 24. obljetnicu Dana državnosti Republike Hrvatske prisjećamo se odlučnosti i ustrajnosti svih onih koji su doprinijeli izgradnji naše domovine, a posebno smo zahvalni svim hrabrim braniteljima koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske, moderne i punopravne članice Europske unije.

Svim građanima Republike Hrvatske čestitamo Dan državnosti sa željom da zajedničkim radom i trudom osiguramo slobodno, moderno i otvoreno društvo, a posebno za generacije koje  dolaze.