Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije u partnerstvu s udrugom “Heroji Osijeka” od veljače prošle godine provodi EU projekt “Pravo na dom i mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja”.

Psihološke i edukativne radionice u okviru projekta usmjerene su jačanju psihološke otpornosti, samoučinkovitosti i kapaciteta za nošenje sa stresom kroz edukaciju, proradu iskustava i izgradnju praktičnih vještina.
Kroz susrete se također promiče socijalno uključivanje polaznika, putem izgradnje grupne kohezije, povezivanja korisnika i međusobnoj razmjeni iskustava i informacija tijekom susreta. Od problema s kojima se polaznici suočavaju najčešći su briga o budućnosti u kojoj je stalna prijetnja nedostatak financija, narušeno tjelesno zdravlje i problemi s pravnim sustavom koje dodatno zagorčavaju mnogostruki obiteljski problemi i nedostatak podrške okoline.

U kolovozu 2022. godine završio je drugi ciklus ovakvih radionica, a pri izradi programa u obzir su uzete posebne i višestruke potrebe veteranske populacije. Prema riječima polaznika, radionice su mjesto gdje se mogu otvoriti bez straha od negativnih reakcija drugih, gdje će dobiti podršku i razumijevanje ali i steći vještine koje im mogu pomoći u svakodnevnom životu. Krajnji cilj programa je pridonijeti povećanju kvalitete života i prevenciji socijalne isključenosti veterana i osoba starije životne dobi u Gradu Osijeku i Hrvatskom Podunavlju.

Aktivnosti psihološkog i socijalnog osnaživanja  veterana i osoba starije životne dobi u sklopu EU projekta “Pravo na dom i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja” održavaju se u prostorima Veteranskog centra u Osijeku te u općinama u Hrvatskom Podunavlju na tjednoj razini, a provodi ih Margita Radanović, diplomirana psihologinja s vrlo bogatim i dugogodišnjim iskustvom.  U dosadašnjem dijelu provođenja projekta održano je 52 radionice, a još 20 radionica održat će se do sredine kolovoza ove godine. Prije formalnog završetka projekta 16. kolovoza ove 2023. godine, u planu je niz različitih aktivnosti i druženja polaznika radionica i zaposlenika angažiranih na provedbi Projekta.