Osijek, Vikarijat Đakovačke osječke nadbiskupije, 27.10.2023.

Svečanom premijerom ratnog dokumentarnog filma “Heroji Osijeka-130. brigada Hrvatske vojske”, koncertom klape HOPGD “Zrinski” i hrvatske glazbene dive Tereze Kesovije obilježena 32. obljetnica slavne 130. brigade HV Osijek.

Sloganom  32. Obljetnice 130. brigade HV: “Naša sudbina je u našim rukama. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!” riječima prvog predsjednika RH Dr. Franje Tuđmana želje organizatora je potaknuti zajedništvo u mnogo čemu razjedinjene generacije hrvatskih branitelja kroz bezbrojne udruge koje zapravo ne rade uglavnom ništa i svrha su same sebi.

Početak obilježavanja obljetnice u Vikarijatu  Đakovačke osječke nadbiskupije označio je svečani ulazak ratne zastave 130. brigade uz koračnicu “Mi smo garda hrvatska”.  Potom je  Hrvatsku državnu himnu izvela klapa “Zrinski” HOPGD iz Osijeka.

Minutom ponosne hrvatske tišine odan je pijetet prema poginulim i umrlim pripadnicima 130. brigade i svim hrvatskim braniteljima.

Projekcija dokumentarnog filma kojem scenarij i režiju potpisuje Zlatko Dernaj, a montažu Branko Pek originalnim ratnim video zapisima vratila nas je u povijesno vrijeme zajedništva, heroja, ponosa i slave hrvatskih branitelja i građana te konačnog zaustavljanja velikosrpske agresije u predgrađima Osijeka i veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu.

Izuzetno je važno naglasiti kako je projekcija ratnog filma izazvala veliki interes osječkih srednjoškolaca i profesora povijesti što je rezultiralo pozitivnim reakcijama nazočnih branitelja i domoljuba i za svaku je pohvalu.

Bojnik Zlatko Dernaj predsjednik udruge HEROJI OSIJEKA rukovoditelj organizacije obljetnice u nadahnutom govoru u prigodi 32. obljetnice brigade i 10. godišnjice formalnog djelovanja udruge, koja u kontinuitetu organizira obljetnice slavne ratne postrojbe već 18. godina iz srca je posebno istaknuo: “Zbog čega je važno organizirati braniteljske obljetnice i zbog čega smo mi zapravo ovdje. Po nama koji i danas ne damo ni jednu riječ na herojsku obranu grada Osijeka zato što moramo mladim generacijama poručiti osnovne i temeljne vrijednosti iz Domovinskog rata, a to su između ostalih hrabrost, odlučnost, izdržljivost, zajedništvo i iznad svega domoljublje, hrvatsko domoljublje koje nas je držalo i čekalo formiranje moderne Hrvatske države koja je hvala Bogu i sastavni dio Europske unije. Zauvijek ću dok god mogu stajati i pričati biti ponosan na ljude koji su se tada prihvatili najsvetije dužnosti obrane Domovine. Zbog toga smo i ustanovili udrugu koju smo namjerno nazvali Heroji Osijeka jer je svatko heroj Osijeka tko je u gradu, koji je dobivao nekoliko tisuća granata dnevno, ostao i branio ga. Zbog toga smo dali ime Heroji Osijeka jer Osijek je herojski grad, branitelji Osijeka su heroji, branitelji Osijeka su pobjednici u Domovinskom ratu, a svi oni koji nisu tu, koji nas ne priznaju može ih biti samo sramota.”

Uslijedilo je svečano uručenje POVELJA ZAHVALNOSTI za iskazanu hrabrost i junaštvo u obrani grada Osijeka, promicanja zajedništva, domoljubnih vrijednosti te položaja i ugleda Republike Hrvatske koje su primili:

 1. Zoran  Drabek
 2. Zlatko Boras
 3. Miljenko Kolobarić
 4. Stjepan Antolašić
 5. Fra Ante Kukavica
 6. Ištvan Horty Pišta (odsutan)

Zapovjednik 130. brigade pukovnik Živko Mijić u svom govoru pozitivno se osvrnuo na dolazak brojnih učenika srednjih škola na svečanu projekcija filma, posebno istaknuvši gošću glazbenu divu Terezu Kesovija, Veru Svoboda i pokojnog Krunoslava Kiću Slabinca kao velike prijatelje 130. brigade HV te također fra Antu Kukavicu čovjeka koji zaslužuje pohvale za sve što je napravio za branitelje u Hrvatskoj i također u Bosni.

Svečanom skupu u ime prijateljske 101. brigade ZNG/HV Zagreb-Susedgrad obratio se predsjednik udruge Sergije Dražić koji se posebno osvrnuo na ratno prijateljstvo i zajedništvo u obrani Osijeka i pohvalio brojne uspješne projekte prijateljske udruge Heroji Osijeka u prigodi njene 10. obljetnice i naglasio:

„Hvalevrijedna je aktivnost Udruge HEROJI OSIJEKA (ranije Udruga veterana 130. brigade HV), posebno njenog predsjednika Zlatka Dernaja, na brojnim projektima koji promiču značaj Domovinskog rata u domovini ali i u Europi, a među najznačajnijima su:

 • Izložba ratnih fotografija „Kako smo obranili grad Osijek“ povodom Dana grada Osijeka 2015.;
 • Izložbu “Tu smo tu ćemo i ostati” 2016.
 • Dovršenje dokumentarnog filma pod naslovom „Kako smo obranili grad Osijek“, 2017. godine;
 • Otvorenje multimedijske izložbe „Osijek na udaru brutalne agresije“ 2018. godine, predstavljene diljem Hrvatske i Europe te u Euroopskom parlamentu 09. travnja 2019. godine
 • Višegodišnje organiziranje sajmova braniteljskih zadruga i braniteljskog poduzetništva od 2016. do 2019. u Osijeku;
 • Dugogodišnja organizacija obljetnica 130. brigade;
 • Završetak izrade operativnog plana Muzeja domovinskog rata u Osijeku, a što je pretpostavka za izgradnju navedenog muzeja;
 • Konačno, i ova današnja premijera dokumentarnog filma „Heroji Osijeka-130. brigada Hrvatske vojske“ čiji je redatelj i scenarist Zlatko Dernaj, a montažer Branko Pek.

Sve ovo nabrojano itekako doprinosi takozvanoj „Kulturi sjećanja“ na herojske dane Domovinskog rata, velikih žrtava ali i slave i ponosa. Nemojmo to nikada zaboraviti, čuvajmo slogu i zajedništvo jer još pradavna latinska poslovica glasi: Concordia patriam firmat – Sloga jača domovinu”.

U znak sjećanja na današnji susret poklanjamo vam Zbornik likovnih i literarnih učeničkih radova pod nazivom „Ne želim rat nikad više“. U tom zborniku su radovi učenika 13 osnovnih škola Zagreba i istočne Slavonije. Zbornik je uz financijsku podršku Ministarstva hrvatskih branitelja, u nakladi naše Udruge tiskan 2021. godine, povodom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 101. brigade.

U duhu svega što je rečeno, mi Zagrepčani, čestitamo vam radosno 32. obljetnicu ustroja 130.brigade HV Osijek kao  kao i jubilarnu 10. obljetnicu Udruge „Heroji Osijeka“ i želimo puno uspjeha u budućem radu. Živjeli.”

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja gospodin Anto Zelić, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja u svom obraćanju skupu prenio je pozdrave i čestitke na obljetnici brigade ministra Tome Medveda i naglasio “Važno je svima nama hrvatskim braniteljima ne zaboravit’ svoje prijatelje. svoje kolege koji su malo stariji od nas ovdje, možda  nepokretniji koji trebaju našu pomoć jer kako  godine prolaze naša populacija branitelja je sve starija,  oni koji su bili mladići ’91. sada su u 50-tima, a među braniteljskom populacijom znatan je broj onih koji su sami i treba ih nekad i nagovorit’ da odu doktoru, pomoći im da odu.

Ono što sam večeras ovdje vidio ulijeva nadu da sjećanje na Domovinski rat, na hrabre hrvatske branitelje koji su dali i živote za obranu Domovine neće biti zaboravljena jer su oni učenici koji su večeras ovdje bili zapravo jamstvo da će se kultura sjećanja nastaviti, kultura sjećanja na hrabre branitelje Osijeka zahvaljujući kojima Osijek nikada nije postao Ocek. Hvala Vam svima i neka vječno živi Republika Hrvatska”.

Na kraju svečanosti uslijedio je emotivni intimni koncert najveće hrvatske glazbene dive Tereze Kesovije, koja se rado odazvala pozivu prijatelja i istaknutog branitelja Zlatka Dernaja i udruge Heroji Osijeka i svojim gostovanjem uveličala svečanost 32. Obljetnice ustroja 130. brigade HV Osijek.

Tom prigodom Terezi istinskoj umjetnici hrvatske glazbene scene bojnik Dernaj uručio je Povelju zahvalnosti za iskazanu podršku braniteljima grada Osijeka u najtežim trenucima Domovinskog rata, promicanja domoljubnih vrijednosti  te položaja i ugleda Republike Hrvatske uz buket ruža u crvenoj boji ljubavi.

Svečanost obljetnice uspješno je vodila Ela Bradarić, učenica iz Vladislavaca.

Brigadir Stjepan Antolašić primio je Povelju zahvalnosti na svečanosti Dana neroja Osijeka 2023.