Svečano otvorenje izložbe o agresiji na Osijek 23. listopada u Hrvatskom domu Čepin

Nakon velikog međunarodnog uspjeha u Bruxellesu, Beču, Budimpešti i Pečuhu te brojnih hrvatskih otvorenja u Zagrebu, Vukovaru, Đakovu, Slavonskom Brodu, Belom Manastiru,… izložba “Osijek na udaru brutalne agresije” autora Zlatka Dernaja svečano se otvara u Hrvatskom domu u Čepinu, na poziv Načelnika Općine Čepin Dražena Tonkovca u petak 23. listopada 2020. godine.

Važna i značajna multimedijska izložba biti će svečano otvorena u povodu obilježavanja 29. Obljetnice ustroja 130. brigade Hrvatske vojske kojoj je udarna snaga bila Čepinska bojna – Veprovi.

Neposredno pred početak otvorenja izložbe u znak dubokog pijeteta za poginule i umrle bojovnike 130. brigade Hrvatske vojske delegacija Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Osječko-baranjske županije, Općine Čepin, Heroja Osijeka i drugih braniteljskih udruga položiti će vijence i zapaliti svijeće na Spomen obilježje u Parku hrvatskih branitelja u Čepinu u 17 sati. Molitvu će predvoditi vlč. Pavo  Vukovac, župnik Župe Presvetog Trojstva Čepin. 

Multimedijska izložba o brutalnoj agresiji na grad Osijek  doživjela je veliki uspjeh od 2018. god. kada je otvorena u Arheološkom muzeju u Osijeku i Domu kulture „Sándor Petőfi“ u Laslovu, a 2019. prezentirana je u Europskom parlamentu u Bruxellesu, Gradskom muzeju Vukovar-dvorac Eltz, Galeriji “Kristofor Stanković” u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, Hrvatskoj gimnaziji HOŠIG u Budimpešti, Hrvatskom kazalištu u Pečuhu,…. Izložba nastavlja svoje hrvatsko i međunarodno predstavljanje u Mađarskoj, Češkoj, Austriji, Njemačkoj i diljem Europe, Amerike i Australije  sukladno brojnim pozivima, čim to budu dopuštali epidemiološki uvjeti.

Izložba autora Zlatka Dernaja, ratnog Načelnika inženjerije i predsjednika braniteljske udruge Heroji Osijeka sastoji se od 26 panela sa 40 fotografija, zajedno sa 8 minutnim dokumentarnim filmom autora Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a čini kolaž individualnih priča o razaranju hrvatskog grada Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 90-tih. Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina.

Autor izložbe Zlatko Dernaj posebno ističe da “Multimedijska izložba potiče na razmišljanje o domoljubnim vrijednostima koje su, pored neslomljivog duha, ljudskih života i velike materijalne štete, imale i imaju u povijesti presudnu ulogu za očuvanje identiteta hrvatskog naroda i države. Izložba šalje jasno artikulirane poruke o apsurdnosti i strahotama rata, educira o razarajućim posljedicama i ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje Europske budućnosti napretka za sve građane. Ova izložba i dokumentarni film nije samo faktografski prikaz razaranja i uništavanja sa početka ’90-tih, nego zorno ilustrira krajnji cilj agresije na Hrvatsku, a to je pored zauzimanja teritorija i protjerivanja građana, zatiranje kulturnog identiteta hrvatskog naroda. Istinu o zločinu nad čovjekom, gradom, hrvatskim bićem, hrvatskim svetinjama i simbolima  moramo isticati, kako se nikada ne bi ponovio”.

Tijekom prezentacije izložbe na svečanostima otvaranja gostovali su brojni hrvatski glazbenici. Posebno se izdvaja nastup legendarnog Krunoslava Kiće Slabinca u Bruxellesu i glazbene dive Tereze Kesovije u Zagrebu. Pored njih na otvorenjima izložbe nastupili su folklorna skupina „Tamburica“ HOŠIG gimnazije Budimpešta, ženski pjevački zbor “August Šenoa” Pečuh, ženska klapa „Certissa“ maestro Zlatko Barač, klavijaturista Vladimir Čošić, pjevačice Andrea Opačak, Sanja Azenić i drugi.

Svečano otvorenje jedinstvene i reprezentativne izložbe u Hrvatskom domu u Čepinu, u petak 23. listopada s početkom u 17:30 sati uveličati će nastup autora brojnih domoljubnih pjesama Jadranka Lešine-Pante i mlade pjevačice Sanje Azenić.

Izložbu će učenici škola, studenti i stanovnici Čepina moći pogledati do 31. listopada 2020.

Cjelokupni program odvijat će se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.