Osijek, 27. lipnja 2024.

Burni lipanjski dan koji je promijenio povijest Osijeka

Rijetko je neki dan ili događaj urezan u kolektivnu memoriju jednog naroda, kao što je brutalno gaženje crvenog fiće tenkom okupatorske JNA na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice u  Osijeku. Bio je to susret Davida i Golijata koji je nagovijestio rat i kojemu su, kao svjedoci, nazočili brojni Osječani koji su izašli na ulice nakon što su začuli da najdužom osječkom ulicom, velikom brzinom, ide kolona tenkova.

Zlatko Dernaj svjedočio je jednom od najupočatljivijih događaja Domovinskog rata koji se dogodio na današnji dan prije 33 godine kada je u Osijeku tenk JNA pregazio malog crvenog Fiću

Naime, JNA je taj dan, 27. lipnja 1991. demonstrirala svoju silu, moć i politički otpor gazivši tenkovima na cesti sva vozila koja su joj stala na put, tako i crvenog fiću osječanina Branka Breškića.
Ratni načelnik inženjerije 130. brigade HV Osijek i predsjednik braniteljske udruge Heroji Osijeka, bojnik Zlatko Dernaj sjeća se tog dana kao da je jučer bilo.

– Toga toplog lipanjskog četvrtka, kojega nikada neću zaboraviti, sa prijateljem Željkom Henhenrederom bio sam na sastanku oko nabavke oružja, budući da je već niz događaja nagovještavalo kako ćemo morati oružano braniti svoje domove i naš grad Osijek. Kako su se vijesti, unatoč tome što nije bilo mobitela, širile strelovitom brzinom čuo sam da su tenkovi na Vukovarskoj kod Drvljanika oštetili nekoliko automobila, uz upozorbu da se ne krećemo tim pravcem.

No, mladalačka hrabrost i odlučnost unatoč upozorenju potaknula nas je na kretanje Vukovarskom sa Zelenog polja u Donjem gradu pa smo tamno zelenim VW Polom pretekli kolonu tenkova i oklopnih transportera ispred rampe na Drvljaniku i na raskrižju sa Trpimirovom ugledali  oštećena vozila te smo se zaustavili kod benzinske postaje  INA. Odmah smo krenuli prema raskrižju gdje se iz okolnih zgrada, ali i cijelog grada već skupilo mnoštvo građana koji su bili  šokirani barbarskim prizorom. Upravo je u tom trenutku stvarajući zagušujuću buku, nailazila kolona čeličnih grdosija, tenkova i oklopnih transportera. Branko Breškić je tada svog crvenog fiću ostavio na sredini raskrižja i time pokušao zapriječiti prolaz i zaustaviti kolonu oklopnjaka. Nakon toga mirno je odšetao u  pravcu dolaska tenkova koji su se kretali iz Donjeg grada zapadno prema središtu – prisjeća se Zlatko Dernaj.

Tenkovi i oklopni transporteri JNA bez ikakvog povoda gazili su i uništavali vozila mirnih građana Osijeka

– Pomislio sam da će se kolona zaustaviti, no pred našim očima odvijala se nevjerojatna scena kada je prvi tenk T55 iz kolone zloglasne JNA s očitom namjerom zahvatio zapriječenog  crvenog fiću, gurao ga do zaustavljenog autobusa na stajalištu i brutalno ga pregazio, te ga svojim gusjenicama potpuno uništio – kaže nam Dernaj te dodaje kako su se u tom trenutku  miješali osjećaji zgražavanja i ogorčenosti, ali i odlučnosti i hrabrosti da se suprotstave sili oružja i čelika.

Osječka mladež, kao i brojni građani, na tenkove su sa svih strana bacali kamenje i različite predmete te molotovljeve koktele iz haustora poznate osječke zgrade „Ljepotica“, izlažući se smrtnoj opasnosti,  no tada o tome nitko nije razmišljao. Nakon petnaestak minuta ista kolona, koja se zaustavila dvjestotinjak metara zapadnije, mirno se vratila u vojarnu, kao da se ništa nije dogodilo uz  aplauz dijela okupljenih građana. Cijeli događaj ostao bi samo legenda da ga nije ovjekovječio odvažni reporter HTV Studija Osijek Žarko Plevnik koji je simbolično  i proročki rekao: ‘Zbogom Jugoslavenska narodna armijo’ – prisjeća se Dernaj.

Koliko se zapravo Žarko ovom nesebičnošću izložio vlastitoj životnoj opasnosti, dokazuje sudbina snimatelja HTV-a Žarka Kaića, koji je svega dva mjeseca kasnije na Brijestu, s kamerom na ramenu snimajući kolonu oklopnih transportera JNA, izgubio život od ispaljenog metka s jednog transportera.

Demonstrirajući silu golemi tenkovi i oklopni transporteri toga su se lipanjskog popodneva, nastavlja priču bojnik Dernaj, kretali kroz Osijek Vukovarskom ulicom iz vojarne Milan Stanivuković ili Bijele vojarne u smjeru središta grada u nekoliko navrata bez ikakvog povoda, ometajući promet i ugrožavajući građane.

Toga dana JNA se potpuno razotkrila i stavila na stranu agresora

– JNA je u svom iskazivanju sile tenkovima namjerno oštetilila nekoliko automobila koji su stajali na semaforu raskrižja Vukovarske i Trpimirove ulice i povrijedili nekoliko ljudi te  izazvali veliko ogorčenje mirnih građana Osijeka. Taj dan je promijenio povijest, potpuno razotkrio Jugoslavensku narodnu armiju neprijateljskom i okupatorskom i označio početak  Domovinskog rata u Osijeku – ističe Dernaj.

Spomendan “crvenog fiće”

Danas nakon 33 godine na mjestu burnih događaja zajedno sa reporterima RTL televizije potaknuo sam priču kako ne smijemo dopustiti da se iz kolektivnog sjećanja izbriše i zaboravi dan kada su građani Osijeka pružili otpor demonstraciji sile čelika i oružja tzv. JNA i njihovog bjesomučnog divljanja Vukovarskom ulicom kada je brutalno pregaženo više vozila i ozlijeđeno nekoliko građana.

– Crveni fićo postao je simbol ponosa i otpora svih Osječana i hrvatskih branitelja velikosrpskoj agresiji JNA i udruženih srpskih vojnih formacija, mjesto susreta, iskazivanja zajedništva i domoljuba te podsjetnik da će Osijek zauvijek ostati Nepokoreni grad.

Istinski osječki domoljubi ne zaboravljaju vrijeme heroja, ponosa i slave te pobjedničku povijest NEPOKORENOG GRADA- završava priču bojnik Zlatko Dernaj.