Danas je 79. rođendan Krunoslava Kiće Slabinca hrvatskog glazbenog velikana koji je obilježio generacije

Osječki, slavonski i hrvatski glazbeni velikan Krunoslav Kićo Slabinac na današnji dan 28. ožujka proslavlja 79. rođendan na nebu. No, da je sada s nama sigurno bi na rođendanske čestitke svojim prijateljima uzvratio bezbrojnim šalama, anegdotama i vicevima.

Krunoslav Slabinac bio je nenadmašni pjevač, skladatelj, aranžer i glazbenik koji je uspješno balansirao u brojnim glazbenim žanrovima od  rock’n’rolla, zabavne glazbe do slavonske tamburaške glazbe i crkvenih pjesama i to sa velikim uspjehom pa je zasluženo nosio epitet kaiser und könig (car i kralj).
Oduvijek je slovio kao svestran i pored toga što je važio za neponovljivog pjevača imao je dara za ples, sjajno je pričao šale i anegdote, glumio, imitirao te pored svega toga znao je napisati i dobru pjesmu te je bio istinski umjetnik estrade.

Za sobom je ostavio više od 25 albuma i kompilacija, gotovo 500 pjesama i bezvremenskih uspješnica kao što su „Plavuša”, Zbog jedne divne crne žene”, „Tri slatke riječi”, „Dan koji se pamti” “Marijana”, “Ne mogu više bez tebe” i brojne druge. Više od stotinu pjesama posvetio je rodnoj Slavoniji, od kojih su najpoznatije  “Slavonac sam”, „Inati se, Slavonijo”, „Slavonijo, ja sam tvoje dijete” , “Otiš’o je s mirisima jutra” i mnoge druge.

Najveći koncert u rodnom Osijeku održao je u povodu obilježavanja 50. godišnjice na glazbenoj sceni 02. lipnja 2011. godine u sportskoj dvorani “Gradski vrt” uz brojne goste i dugogodišnje glazbene suradnike.  Obožavatelje iz svih slavonskih gradova i mjesta nije zaustavilo neočekivano lipanjsko nevrijeme i led uoči koncerta i dvorana je bila krcata.

Jedan od posljednjih velikih uspjeha u karijeri bio je i domoljubni koncert u Europskom parlamentu u Bruxellesu u sklopu svečanosti otvorenja multimedijske  izložbe “Osijek na udaru brutalne agresije” 09. travnja 2019. godine. Sa ovog Kićinog koncerta u povodu njegovog današnjeg rođendana ekskluzivno je objavljena snimka koju možete vidjeti na poveznici https://youtu.be/_3AyCkHVsWQ.

U jednom od posljednjih intervjua Kićo je naglasio: “Imam i orden za humanitarni rad, dobio sam nagradu Grada Osijeka u bivšoj državi, pa potom i u ovoj, kao i nagradu Osječko-baranjske županije za životno djelo. No, što mi to vrijedi kad me već godinama nitko ne zove u Osijek, ni na jednu značajnu priredbu, pa ni na Osječko ljeto kulture. Kao da svih starih Osječana, onih koji me pamte, više nema… Pripadam generaciji koju su živu zakopali, ali ja se ne dam…”

Osječani nikada neće zaboraviti svog glazbenog idola Krunoslava Kiću Slabinca i njegov neponovljivi vokal na početku pjesme “Moj Osijek”.

Kićo utjelovljuje toliko specifičnih osobina svog rodnog grada, a pored osječkog glazbenog talenta, prva i najvažnija među njima je smisao za hedonistički humor slavonske ravnice koji ga nije napuštao do posljednjeg dana.

Tekst: Zlatko Dernaj / Foto: Branko Pek & Damir Kutleša

https://youtu.be/_3AyCkHVsWQ

2023-03-27T23:44:04+00:0027 ožujka, 2023|Kultura, Vijesti|