Osijek, 28. veljače 2024.

Obljetnicu smrti oca Domovine Dr. Ante Starčevića danas su kod kod spomenika na središnjem osječkom trgu, koji nosi njegovo ime, obilježili pravaši, udruge proistekle iz Domovinskog rata i HOS-a. Svečanost je uveličao HOPGD “Zrinski” izvođenjem hrvatske državne himne i domoljubnih pjesama “Vilo Velebita” i “Vivat Croatia”.

“Na današnji dan, 28. veljače 1896. godine u Zagrebu je preminuo hrvatski političar, publicist, filozof i književnik dr. Ante Starčević. Osim politikom bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, pisanjem pjesama, dramom i prevoditeljstvom. Još za života,  kao politički vođa i glavni ideolog hrvatskog nacionalizma, nazvan je ocem Domovine. Svoj život posvetio je borbi za slobodnu i suverenu Hrvatsku. Priklonio se Ilirskom pokretu i suosnivač je Hrvatske stranke prava, a u radu Hrvatskog sabora zastupao je stajališta o hrvatskom državnom pravu, cjelovitosti hrvatskih zemalja i pravu hrvatskog naroda na samoodređenje. Slava ocu domovine Dr. Anti Starčeviću!” naglasio je Silvestar Vrček u prigodnom govoru.

Skupu se obratio predsjednik HSP Čepin i vijećnik OBŽ Dražen Jalovičar te istaknuo negativne pojave u društvu koje narušavaju ostavštinu oca Domovine i suverenu Hrvatsku državu.

Ispred Heroja Osijeka prigodnoj obljetnici nazočili su presjednik udruge Zlatko Dernaj i tajnik Pavao Bradarić.