Rijeka-Hrvatski kulturni dom na Sušaku 26. svibnja 2022.

U prigodi obilježavanja Dana državnosti RH u reprezentativnom prostoru atrija Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci svečano je otvorena dokumentaristička multimedijska izložba ratnog stradanja grada Osijeka u nametnutom ratu i agresiji 1991/92. godine.

Putujuća vrijedna izložba razaranja i uništavanja graditeljske, kulturne i industrijske baštine Osijeka prezentirana je građanima,  braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata grada Rijeke na poziv gradonačelnika Marka Filipovića.

Autor izložbe bojnik Zlatko Dernaj naglasio je kako je današnje 15-to po redu otvorenje izložbe u Rijeci jasan znak prepoznavanja vrijednosti i civilizacijskih poruka o apsurdnosti sukoba, razaranja, neprijateljstava i sveopće destrukcije.
Iznimno važna opomena budućim generacijama za izgradnju prosperitetnog društva i sretne budućnosti za sve građane. Svjedočanstvo teškog vremena rata, solidarnosti, hrabrosti i odlučnosti obrane domovine znamen su nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda te ponosa i slave pobjednika.

Svečanost otvorenja izložbe uveličao je nastup glazbenika, umirovljenog HRVI bojnika Vladimira Miklera Lotusa koji je izveo pjesme “Najdraža Rijeko” i “Slavonac sam time se ponosim” u znak poruke zajedništva branitelja i građana Rijeke i Osijeka.

Svečanošću u atriju HKD-a  u ime Grada Rijeke nazočila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb gospođa Karla Mušković. U prigodnom obraćanju nazočnima istaknula je važnost čuvanja uspomena na obrambeni Domovinski rat i kulturnog povezivanja hrvatskih gradova, zahvalila autorima na prezentaciji izložbe u Rijeci te proglasila izložbu otvorenom.

Izložba će u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku biti otvorena od 26. svibnja do 10. lipnja 2022. i može se pogledati u radnom vremenu i to: ponedjeljak-petak od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.

Kolaž fotopriča Zlatka Dernaja i Branka Peka o ratnom Osijeku – Novi list

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/kolaz-fotoprica-zlatka-dernaja-i-branka-peka-o-ratnom-osijeku/

Izložba “Osijek na udaru brutalne agresije” opomena je autora na apsurdnost rata i nasilja. Foto:Vladimir Mrvoš -Novi list

U atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u povodu Dana državnosti otvorena je dokumentarističko-multimedijska izložba ratnog Osijeka. Foto:Vladimir Mrvoš-Novi list

Kolaž fotopriča Zlatka Dernaja i Branka Peka o ratnom Osijeku Foto:Vladimir Mrvoš-Novi list

U atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u povodu Dana državnosti otvorena je dokumentarističko-multimedijska izložba ratnog Osijeka. Foto:vladimir Mrvoš-Novi list

Dio predstavnika braniteljskih udruga grada Rijeke i PGŽ-e na otvorenju izložbe u HKD-u Rijeka.

Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb gospođa Karla Mušković i autor izložbe bojnik Zlatko Dernaj na svečanosti otvorenja izložbe u HKD-u u Rijeci 26. svibnja 2022.