GODIŠNJE IZVJEŠĆE O RADU UDRUGE HEROJI OSIJEKA ZA 2019. GOD.

Opisno izvješće

Najuspješnija godina rada sa velikim brojem realiziranih aktivnosti, značajnom promocijom i snažnom afirmacijom izuzetno kvalitetnih projekata i programa označila je HEROJE OSIJEKA udrugu hrvatskih branitelja, invalida, stradalnika, domoljuba i njihovih obitelji jednom od najznačajnijih u Slavoniji i Baranji i na istoku Republike Hrvatske.

Plod je to višegodišnjeg kvalitetnog rada, promišljanja i izvrsnih programa i projekata, posebno na nacionalnom i međunarodnom promicanju vrijednosti iz Domovinskog obrambenog rata, solidarnosti, poduzetništva i izvaninstitucionalne skrbi o braniteljima-veteranima i članovima njihovih obitelji. Tijekom 2019. godine udruga je organizirala, participirala i sudjelovala u realizaciji, potpori i iniciranju,  brojnih aktivnosti i programa, a posebno se izdvaja pet središnjih i najvažnijih projekata:

1. MULTIMEDIJSKA IZLOŽBA „OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE“

 Izuzetno važan i značajan projekt upozorenja i memorije, koji na suvremen način prezentira  ratna razaranja graditeljske, kulturne i civilizacijske baštine mirnog hrvatskog grada Osijeka tijekom agresije u Domovinskog rata 90-tih. Prezentiranjem razrušenog i uništenog grada  želimo međunarodnoj zajednici na faktografski način zorno ilustrirati činjenice i veliki obol koji su pretrpjeli hrvatski gradovi i građani u obrani prava na slobodu, dom i zaštitu svojih povijesnih vrijednosti. Prikazano okrutno i bešćutno razaranje Europskog multikulturnog grada Osijeka ocrtava i naglašava da je isti dio urbane Europe i eklatantni  je pokazatelj oružane agresije  na Republiku Hrvatsku.

U kolektivnoj memoriji Hrvata živi i izaziva tužna sjećanja flagrantna i monstruozna eskalacija mržnje, zla, zločina, agresije, nasilja, uništavanja i devastiranja urbanih, kulturnih i civilizacijskih vrijednosti hrvatskog naroda. Zbog toga je iznimno važna opomena i pouka ovog multimedijalnog projekta sjećanja i empatije za žrtve te poruke o apsurdnosti rata, brutalnosti i nasilja.

Izložba je realizirana tijekom 2018. godine i nakon svečanog otvorenja u Arheološkom muzeju u Osijeku 28. lipnja, predstavljena je i u Domu kulture “Petőfi Sándor” u Laslovu 24. studenog povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve obrane. Međunarodna i nacionalna prezentacija najvažnijeg projekta udruge nastavljena je tijekom 2019. te je izložba posebno uspješno valorizirana u brojnim gradovima gdje je gostovala i svečano otvorena pred brojnom zainteresiranom publikom i dužnosnicima.

 

PREGLED OTVORENJA IZLOŽBE 2019. GODINE:

1. EUROPSKI PARLAMENT – BRUXELLES-BRISEL,  8.-11. travnja

2. GRADSKI MUZEJ-DVORAC ELTZ -“GALERIJA ORANŽERIJA„ – VUKOVAR, 22.-25. lipnja

3. GALERIJA „KRISTOFOR STANKOVIĆ“ – ZAGREB, Stara Gradska vijećnica 02.-13. rujna

4. HOŠIG – BUDAPEST-BUDIMPEŠTA, 15.-22. listopada

5. PÉCSI HORVAT SHINHAZ-HRVATSKO KAZALIŠTE – PECS-PEČUH, 25. listopada-07. studenog 

6. MUZEJ ĐAKOVŠTINE – ĐAKOVO 08.-22. studenog

7. VEREIN KROATISCHER UNTERNEHMER – WIEN-BEČ,  22.-25. listopada

8. LIKOVNI SALON „VLADIMIR BECIĆ” – SLAVONSKI BROD, 29. studenog-06. prosinca

Iznimno kvalitetna izložba ima brojne pozive za predstavljanje diljem europskih i svjetskih metropola u 2020. godini.

 

2. SAJAM PODUZETNIŠTVA HRVATSKIH BRANITELJA na Trgu Ante Starčevića u Osijeku

Sajam braniteljskog poduzetništva na središnjem osječkom trgu 2019. godine dobio je četvrto izdanje neposredno uoči Uskrsa od 11. do 13. travnja i još je jednom potvrdio opravdanost organiziranja zbog brojnih poduzetnika-izlagača i zainteresiranih građana. Braniteljski sajam omogućava predstavljanje poduzetništva i samozapošljavanja hrvatskih branitelja, njihovih tvrtki i originalnih prirodnih poljoprivrednih i drugih proizvoda, koji poduzetničkim djeletnostima daju značajan doprinos razvoju gospodarstva naše Domovine.

 

3. OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA USTROJA 130. BRIGADE  HRVATSKE VOJSKE OSIJEK

Ustroj legendarne vojne postrojbe koja je nakon okupacije Vukovara zaustavila agresiju na grad Osijek i RH obilježavamo niz godina, a u kontinuitetu od 2006. god. sa velikim uspjehom promičući vrijednosti hrvatskih branitelja i pravedne borbe za obranu i očuvanje ljudskih života,  civilizacijskih vrijednosti Hrvatskog naroda i domovine. Obilježavanje obljetnice ustroja obilježeno je 2019. godine na poseban i moderan način svečanim programom i još jednim međunarodnim otvorenjem multimedijske izložbe u Hrvatskom kazalištu u Pečuhu pred velikim brojem uzvanika, dužnosnika i građana grada prijatelja Pečuha i gostiju iz Osijeka.

 

4. IZVANINSTITUCIONALNA SKRB I POMOĆ BRANITELJIMA

Udruga sudjeluje u brojnim aktivnostima i humanitarnim akcija i provodi projekt Izvaninstitucionalne skrbi i pomoći braniteljima, masaže i rehabilitacije putem stručnog medicinskog osoblja-volontera članova udruge. Pomoć se također pruža samcima, invalidima, stradalnicima i njihovim obiteljima u dovozu  hrane, lijekova i higijenskih potrepština te prijevozu na preglede.

 

5. FINANCIJSKA PODŠKA NACIONALNE ZAKLADE ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA

Kvalitetan rad udruge prepoznat je institucionalnom financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju rada, rast i razvoj u trogodišnjem periodu od 2020. do 2022. godine. Uz aktivnosti brojnih volontera stalno je zaposlena invalidna osoba, razvojačeni hrvatski branitelj-dragovoljac na mjestu tehničkog tajnika udruge.

 

Financijsko izvješće

 

□  Prihodi

1. Prenesen prihod iz 2018. god. ……8.750,00 kn

2. Donacija državnog proračuna ….53.000,00 kn

3. Donacija iz proračuna jedinica lokane i područne (regionalne) samouprave ….25.300,00 kn

4. Prihodi od trgovačkih društava i ostalih pravnih osoba …4.300,00 kn

5. Prihodi od povezanih neprofitnih organizacija ….7.000,00 kn

6. Prihodi od članarina ….20.530,00 kn

Ukupno ostvareni prihod organizacije u 2019. god…………110.130,00 kn

 

□  Rashodi

1. Izdaci za usluge (računalne, intelektualne i dr. usluge, najamnina, komunalna naknada, režijski troškovi, troškovi telekomunikacije i sl. ….103.742,00 kn

2. Izdaci za usluge platnog prometa ….1.721,00 kn

3. Izdaci za naknade i troškove službenog putovanja ….11.342,00 kn

4. Izdaci za reprezentaciju (godišnji domjenak udruge i sl.)….2.075,00 kn

Ukupni rashodi organizacije u 2019. god. …………………. 118.880,00 kn