Atrij Gradske uprave Grada Splita Banovina 25.03.2022.

Multimedijska izložba “Osijek na udaru brutalne agresije“,  autora Zlatka Dernaja i braniteljske udruge “Heroji Osijeka”, o stradanju tog slavonskog grada u Domovinskom ratu, svečano je otvorena u petak 25. ožujka 2022. u atriju splitske Gradske uprave, Banovini.

Izložba obuhvaća 33 panela sa pedeset i šest fotografija te osmominutni dokumentarni filmski zapis autora Branka Peka o brutalnom ratnom razaranju grada Osijeka 1990-tih.
V.d. Ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu Matej Gabrilo kazao je kako izložba šalje snažne antiratne poruke te upozorava da je rat pojava koje se nikada i nikome ne bi smjela događati.

Uzvanicima se obratio autor izložbe Zlatko Dernaj naglasivši kako je Osijek prošao goleme razmjere uništavanja urbane, industrijske, graditeljske, kulture i sakralne baštine. “Trebamo imati na umu cilj okupatora koji je nije bio samo osvajanje teritorija, nego i zatiranje svih tragova hrvatske povijesti i kulturnog identiteta hrvatskog naroda, što je vjerodostojno i dokumentaristički prikazano multimedijskom izložbom koju sa ponosom prezentiramo ovdje u Splitu.

Dernaj je uputio riječi zahvale Gradonačelniku Ivici Puljku, v.d. Ravnatelja i djelatnicama Muzeja Domovinskog rata u Splitu Mateju Gabrilu, Pomoćniku Pročelnika Službe za društvene djelatnosti Grada Splita Mati Omaziću i splitskim braniteljskim udrugama što su podržali održavanje izložbe.

Branko Pek, autor dokumentarnog filma, ratni izvjestitelj iz Osječkog TV centra Hrvatske radiotelevizije u vrijeme Domovinskog rata uz ostalo je rekao: “…snimljeno je na tisuće minuta materijala kao svjedočanstva velikosrpske agresije na Osijek i istočni dio Hrvatske od čega je javnost vidjelo svega oko 5%, a ostali vrlo vrijedni materijali se još uvijek nalaze negdje na Prisavskim hodnicima. Od tako bogatog materijala vrlo je teško bilo ispričati ratnu priču Osijeka u svega 8 minuta. Cilj nam je i ovom izložbom i dokumentarnim filmom poslati poruku kako niti jedan rat ne donosi ništa dobro, osim velikih razaranja i patnji nedužnih građana”.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak čestitao je organizatorima izložbe koja je, kako je rekao, putokaz za budućnost.

– Gledajući sve ove izložene fotografije i filmske kadrove moramo osjećati zahvalnost svima koji su proživjeli te grozne traume, kao i zahvalnost onima koji više nisu s nama, a zbog kojih danas živimo u miru i slobodi. Tužni smo, jer i danas u svijetu postoje gradovi koji proživljavaju strahote i stradanja kakve su osjetili Osijek i njegovi građani. Želimo da ta stradavanja završe što prije-poručio je, među ostalim, gradonačelnik Puljak proglasivši izložbu otvorenom.

Sve nazočne u ime Župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana pozdravio je Pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić.

Izaslanica ministra branitelja i potpredsjednika Vlade RH Aida Kavelj izrazila je veliko zadovoljstvo što se nakon niza europskih i hrvatskih gradova izložba “Osijek na udaru brutalne agresije“ održava i u gradu pod Marjanom.
-Pretrpljena materijalna šteta u Osijeku čini gotovo polovicu godišnjeg državnog proračuna Hrvatske. No, ljudske žrtve nisu mjerljive na takav način. Svaka brojka u ljudskoj žrtvi je prevelika. Vjerujem da će izložba potaknuti mnoge da posjete grad Osijek i uvjere se kako grad danas živi, kako je obnovljen i kako ide prema budućnosti-poručila je Kavelj.

Program svečanosti otvorenja izložbe vodila je šarmantna kustosica Muzeja Domovinskog rata u Splitu Petra Šimić.

Multimedijska izložba ratnog razaranja Osijeka u Atriju Gradske uprave u Splitu ostaje otvorena do 27. ožujka 2022.

/https://radio.hrt.hr/radio-split/vijesti/izlozba-osijek-na-udaru-brutalne-agresije-1-6318503