Na službenu E-mail adresu udruge stigla je zahvala zbog predlaganja odlikovanja Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu i izravnoj ratnoj opasnosti  g. Žarka Plevnika legendarnog ratnog izvjestitelja kojeg je u svom Uredu na Pantovčaku u utorak 23. studenoga 2021. god. odlikovao predsjednik RH Zoran Milanović.

Plevnik je svojim izvještajima i snimanjem povijesnih događaja u Domovinskom ratu, šlepa sa izbjeglicama iz Aljmaša, gaženje crvenog fiće, zapaljenog HNK u Osijeku i drugih poslao u svijet istinu o agresiji na Hrvatsku.

Zahvalu g. Žarka Plevnika prenosimo u cijelosti:

“Poštovani i dragi ratni Prijatelji!

Na početku vam se želim  ispričati za moje ne javljanje i ne zahvaljivanje za vaš prijedlog za moje odličje. Naime, nitko mi nije rekao da ste vi pokretači inicijative i prijedloga za dodjelu odličja tako da vam se nisam javio. Nadam se da će te primiti moju ispriku. Koristim prigodu da vam se sada zahvalim za taj vaš prijedlog. Posebno sam sretan da je inicijativa krenula od vas Heroja Osijeka (bez navodnika jer jeste Heroji u pravom smislu te riječi).

Godine prolaze a mi smo sve nezanimljiviji nekim “drugima”. Zato je važno da pokažemo svima da smo još uvijek tu i da treba oteti od zaborava sve što je učinjeno u obrani Domovine. Nažalost ljudskoj zlobi i ljubomori nema kraja pa tako i uspjesima kojima ste u ratu postigli. Glavu gore, a ne glavu dole i ne ruke na leđa. Budite i ostanite stameni i ponosni na učinjeno. Ja sam ponosan da sam mogao svojim djelovanjem širiti istinu o Domovinskom ratu i barem malo pomoći internacionalizaciji agresije na našu jednu i jedinu Hrvatsku. Vi ste moj angažman procijenili i ocijenili ovim odličjem Redom hrvatskog trolista. Ponosno ću ga nositi uz Spomenicu Domovinskog rata sve dok budem živ.

Hodajući Alejom branitelja u Karlovcu prolazim i pored obilježja koja me vraćaju u moj grad Osijek, među moje prijatelje i obitelj. Ovdje su i ove mramorne ploče sa znakovljem osječkih ratnih postrojbi. To me vraća u dane kada smo branili, vi oružjem a ja slikom i riječju naš grad, našu Slavoniju i Baranju, našu zajedničku domovinu Republiku Hrvatsku.

Primite još jednom moju iskrenu zahvalu i nadam se, ako zdravlje posluži, susretu u Osijeku. Svi koji prolaze pored ili kroz Karlovac, gdje sada živim, biti će mi dragi gosti.”

Srdačno vaš Žarko Plevnik

Žarko Plevnik
Dipl. Journalist & Diplomat
47000 Karlovac
Hrvatska – Kroatien