Osijek, 06. travnja 2024.

Mons. dr. sc. Juraj Batelja sinoć je u dvorani Kapucinskog samostana Sv. Jakova  u Osijeku predstavio dvije svoje autorske knjige “Komunistički progon i mučeništvo blaženog Alojzija Stepinca” i “Uloga blaženog Alojzija Stepinca u zbrinjavanju ratne siročadi i njihovo liječenje u zagrebačkim bolnicama od 1. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1943. godine”.

Knjiga o brutalnosti komunističkog progona zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca otkriva istinu tko su bili njegovi progonitelji i kojim su se metodama koristili kako bi uspjeli u svom zločinačkom naumu.

Postulator za proglašenje svetim Alojzija Stepinca mons. Batelja u nadahnutom predavanju i prezentaciji originalnih dokumenata, koji dokazuju brojna humana djela velikog hrvatskog kardinala u doba Nezavisne države Hrvatske, još je jednom posebno istaknuo Stepinčev istančan osjećaj za istinu i pravdu.

Monografija o zbrinjavanju ratne siročadi sadrži precizan popis izbjegličke djece liječene po zagrebačkim bolnicama gdje se po prvi puta objelodanjuju transkripti dokumenata iz bolničkih arhiva, što omogućuje preciznu analizu zdravstvenog stanja izbjegličke djece, s ciljem razotkrivanja srpskih komunističkih laži o ubijanju “kozaračke djece”.

Suvremena historiografija do danas nije dala adekvatan odgovor na negativnu i stigmatizirajuću kampanju koja se vodila i vodi protiv institucija hrvatske države, Katoličke Crkve u Hrvatskoj, samog blaženog kardinala Stepinca, ali i čitavog hrvatskog naroda.

Mons. Batelja rekao je kako mu nakana ovim knjigama, a ni drugima koje je napisao, nije bilo braniti Stepinca, jer su njegova najbolja obrana njegove riječi, primjer i svjedočanstvo.

Blaženi Stepinac svoje je petnaestogodišnje mučenje pod komunizmom, od 1945. do 1960. godine podnosio dubokom, iskrenom  i nepokolebljivom vjerom u Krista, čime je postao simbol istrajnosti i mučeništva, putokaz i svjetionik čitavom hrvatskom narodu.

Promociju vrijednih knjiga mons. Batelje uspješno je organizirao predstavnik Zajednice žrtvoslovnih udruga Marko Krznarić.