Mostar, 30. lipnja 2022.

Kraj lipnja 2022. godine obilježen je posebno ugodnim posjetom predsjednika Heroja Osijeka Zlatka Dernaja Hercegovačkoj metropoli Mostaru  uz dojmljive, prijateljske i srdačne susrete sa legendama Hrvatskog vijeća obrane, Zapovjednikoma obrane grada Petrom Zelenikom, Zapovjednikom elitne bojne HVO Mostar Miletom Pušićem i Ivanom Šunjićem istaknutim časnikom HVO za vezu organizatorom sastanka.

Ratni zapovjednik obrane grada Mostara Petar Zelenika s ponosom se prisjetio sudbonosnih dana obrane Hercegovine 1992.godine. Zelenika je opisao ustroj obrane Mostara od JNA i drugih paravojnih formacija koja se povjerava Hrvatskome vijeću obrane – Općinskom stožeru Mostar te pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova – Centar Mostar”. Ta odluka Kriznog stožera Mostara uslijedila je nakon što je prethodno Predsjedništvo BiH povjerilo obranu grada Mostara HVO-u.

Mile Pušić, jedan od ratnih zapovjednika Općinskoga stožera HVO-a Mostar i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HR HB Mostar te voditelj Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće naglasio je važnost obilježavanja obljetnica za očuvanje istine o Domovinskome ratu, posebno vojno redarstvene operacije “Lipanjske zore 1992.” Podsjetio je kako su HVO, HOS i MUP s područja Hercegovine uz pomoć HV-a izvele ovu veličanstvenu operaciju koja je trajala od 7. do 26. lipnja 1992. godine. S njome je oslobođena dolina Neretve, a kako je Pušić dodao, hrabri su se branitelji skromnim naoružanjem ali velika srca suprotstavili urbicidu i sustavnom uništavanju Mostara i drugih mjesta  koje je provodila JNA sa srpsko-crnogorskim postrojbama.

Zlatko Dernaj, predsjednik Udruge vetrana 130, brigade Hrvatske vojske Osijek, ratni načelnik inženjerije i prvi predsjednik Kriznog štaba MZ “Knez Branimir” Osijek naglasio je izuzetan entuzijazam hrvatskih branitelja grada Osijeka koji su se na početku organiziranja obrane suočili s nedostatkom protuoklopnog naoružanja, topništva i borbenih vozila, što je nadoknađeno odlučnošću i hrabrošću branitelja te je u konačnici rezultiralo zaustavljanjem velikosrpske agresije na istok Hrvatske i to na jugoistočnim prilazima Osijeku. Time je ispisana povijest i Osijek  će zauvijek ostati NEPOKORENI GRAD. Istaknuo je važnost podrške inicijativi projekta Muzeja Domovinskog rata u Osijeku i Mostaru s ciljem prikupljanja, istraživanja, očuvanja, zaštite, prezentacije i istinite interpretacije materijalnih i nematerijalnih dobara koji su proizašli iz Domovinskog rata, njegovanje uspomene na pozitivne vrijednosti proizišle iz obrambenog rata za domovinu i ogroman obol i doprinos hrvatskih branitelja te edukaciju mladeži i šire javnosti, kao svojevrsne ostavštine hrvatskih veterana za budućnost.

Organizator susreta istaknuti časnik HVO Ivan Šunjić apostrofirao je važnost zajedništva i podrške promicanja projekata i institualizacije obrambenog rata u budućim Muzejima Domovinskog rata u Mostaru i Osijeku, koji su nedavno postali gradovi prijatelji.

Zaključeno je kako nas je svakim danom sve manje, branitelji obolijevaju, prerano umiru, val iseljavanja nije prestao, a mi još uvijek nismo osigurali povijesno naslijeđe svojim potomcima. To se prije svega odnosi na važnost izgradnje institucija Muzeja Domovinskog rata u Mostaru, a također i u Osijeku u čemu smo postigli koncenzus uz prijedloge narednih aktivnosti.

Dogovorena je i suradnja braniteljskih udruga Heroja Osiijeka i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HR HB Mostar u prezentaciji iznimno uspješne multimedijske izložbe “Osijek na udaru brutalne agresije” u Mostaru, kao i susret u Osijeku s ciljem realizacije niza projekata promicanja vrijednosti hrvatskih branitelja i Domovinskog rata, što su itekako važani povodi suradnje i daljnjeg osnaživanja prijateljstva kako bi jedni drugima stisnuli ruku zajedništva.

Sastanci su održani u vinskom restoranu ”Romanca” na južnom prilazu Mostara, okruženom nepreglednim vinogradima, a koji osim izuzetno kvalitetne autohtone hercegovačke hrane, simpatičnog i ljubaznog osoblja posjeduje vinski podrum s kušaonicom vina, kojeg se doista isplati posjetiti.