Beli Manastir, 18. rujna 2020.

Vrijedna i izuzetno uspješna multimedijska izložba „OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE“ nakon brojnih prezentiranja diljem Hrvatske i Europe na poziv Gradonačelnika Tomislava Roba prigodnom svečanošću otvorena je u Centru za kulturu Grada Belog Manastira u petak 18. rujna 2020.

Prigodni govor o aspektima, značenju i dosadašnjim prezentiranjima izložbe u ime autora Zlatka Dernaja održao je tehnički tajnik udruge Heroji Osijeka Branko Bogdanović, koji se posebno osvrnuo na važnost poruka izložbe učenicima i studentima, kako bi se mladeži neposredno i dokumentaristički prikazala najnovija hrvatska povijest.

Nazočni predstavnici Grada Belog Manastira, Centra za kulturu Grada Belog Manastira, predstavnici braniteljskih udruga iz Osijeka i Baranje i predstavnik Bošnjaka Grada Osijeka pogledali su dokumentarni film autora Branka Peka, predsjednika ZPH OBŽ koji je i osobno nazočio svečanosti otvorenja.

Potom je nadahnutim govorom i superlativima o postavljenoj izložbi govorio Predsjednik Gradskog vijeća Grada Belog Manastira Igor Franjić koji je proglasio izložbu otvorenom.

Svečanost je završena prigodnim uručenjem poklona Heroja Osijeka domaćinima Ravnatelju Centra za kulturu Edi Juriću i Gradonačelniku Belog Manastira Tomislavu Robu koju je primio nazočni Predsjednik GV.

Reprezentativna i važna izložba upozorenja i memorije na ratna stradanja industrijske, urbane i kulturne baštine grada Osijeka 90-ih na autentičan način otkriva pravi karakter Domovinskog obrambenog rata i spoznaju o velikom obolu koji su podnijeli hrvatski branitelji i građani u obrani od velikosrpske agresije.

Konceptualno rješenje ove multimedijske, interaktivne i mobilne izložbe u sebi sadrži jedinstveni interpretacijski plan i konceptualni dizajn. Izložba sadrži kolaž individualnih priča o ratnom stradanju grada tražeći način kako izložbeni medij može poslužiti jedinstvenoj baštinskoj priči, predočiti njezin kontekst i angažirati posjetitelja. Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina.

Izložba u Centru za kulturu Grada Belog Manastira može se pogledati do četvrtka 24.rujna 2020.

Poveznice: https://www.braniteljski-portal.com/izlozba-agresorskog-razaranja-osijeka-svecano-otvorena-u-belom-manastiru

https://www.baranjainfo.hr/izlozba-agresorskog-razaranja-osijeka-svecano-otvorena-u-belom-manastiru/