Slavonski Brod, 29. studenoga 2019.

Multimedijalna izložba “Osijek na udaru brutalne agresije” svečano otvorena u Slavonskom Brodu

Likovni salon “Vladimir Becić” na Trgu Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu bio je u petak 29. studenog 2019. domaćin svečanosti otvorenja multimedijalne izložbe “Osijek na udaru brutalne agresije, autora Zlatka Dernaja. Podsjetnik je to na stradanja industrijske, urbane i kulturne baštine Osijeka devedesetih godina 20. stoljeća.

Svečanosti otvorenja nazočili su zamjenik Gradonačelnika grada Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, Ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda Romana Tekić, sa suradnicama Nikolinom Martinović i Tanjom Momčilović, uzvanici iz kulturnih institucija Slavonskog Broda, gosti iz Osijeka: predstavnik Bošnjačke nacionalne manjine grada Osijeka Đemal Bratić, članovi udruge Heroja Osijeka i drugi gosti.

Na početku svečanosti otvorenja izložbe ispred domaćina svečanosti uzvanike je pozdravila Ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda Romana Tekić. U svom govoru naglasila je važnost promicanja istine iz Domovinskog rata i uspjeh koji je postigla izložba predstavljanjem u brojnim Europskim gradovima Briselu, Budimpešti, Pečuhu i Beču kao i u hrvatskoj metropoli Zagrebu, te u Vukovaru, Osijeku, Laslovu i Đakovu.

 Nakon osmominutnog dokumentarnog filma o najvećim razaranjima Osijeka tijekom Domovinskog rata 90-tih, čiji je autor Branko Pek, uzvanicima se obratio autor izložbe Zlatko Dernaj predsjednik braniteljske udruge Heroji Osijeka.

Zahvalio se Zamjeniku Gradonačelnika grada Slavonskog Broda Hrvoju Andriću i Ravnateljici Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda Romani Tekić “na pozivu za prezentiranje izložbe u ovom lijepom ambijentu Likovnog salona Vladimir Becić“.

Također se zahvalio i svim suradnicima ovog projekta koji uspješno prezentiraju diljem Hrvatske i Europe, kao i svim nazočnim uzvanicima, gostima i medijima.

“Izložba koju večeras po deseti puta svečano otvaramo ovdje u Slavonskom Brodu sastoji se od 26 panela sa 40 fotografija, zajedno sa 8 minutnim dokumentarnim, faktografski je prikaz agresije na grad Osijek kao segment agresije na Hrvatsku,kojoj je bio cilj ne samo zauzimanje teritorija i protjerivanja građana, nego zatiranje kulturnog identiteta hrvatskog naroda”.

Naglasio je također veliki obol koje su dali branitelji i građani Osijeka sa 1724 poginula, uz čak 18.500 oštećenih stambenih objekata te istaknuo da je i Slavonski Brod doživio sličnu sudbinu.

“Ova izložba posebno je indikativna i važna zbog poruka koje donosi o vrijednostima slobode i domovine, šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina, ukazuje na apsurdnost, strahote i posljedice rata te na važnost održavanja mira i izgradnje mirne budućnosti. Istinu o zločinu nad hrvatskim građanima, hrvatskim svetinjama i simbolima  moramo isticati, kako se nikad ne bi ponovio”.

Zamjenik Gradonačelnika grada Slavonskog Broda Hrvoje Andrić posebno se osvrnuo na važnost sjećanja na pravednu borbu hrvatskih branitelja u obrani naših gradova od agresije i pohvalio projekt Heroja Osijeka kojemu je cilj promicanje vrijednosti iz Domovinskog rata i odgoj mladih generacija na temeljima domoljublja i slobode za koju su brojni branitelji dali svoj život te proglasio izložbu otvorenom.

Izložba se u velikoj dvorani Likovnog salona “Vladimir Becić”  može pogledati u vremenu od 10.30 do 13 sati i od 18 do 20 sati, sve do četvrtka 5. prosinca 2019.

 

Poveznice: SBTV – SB INFO – “OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE”

https://youtu.be/-C17VWDJFE4

https://www.slavonski-brod.hr/index.php/ostale-vijesti/10105-otvorena-multimedijska-izlozba-osijek-na-udaru-brutalne-agresije

https://www.gugsb.hr/2019/11/28/svecano-otvorenje-multimedijske-izlozbe-osijek-udaru-brutalne-agresije/