Mjesto: Zagreb; Stara gradska vijećnica, Galerija „Kristofor Stanković“

Vrijeme: 02.09. – 13.09.2019.

Svečanim programom otvorena multimedijska izložba “OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE” u Zagrebu

U Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu 02. rujna 2019. godine prigodnim svečanim programom otvorena je multimedijska izložba ‘Osijek na udaru brutalne agresije’ autora Zlatka Dernaja, koja fotografijama i dokumentarnim  filmom  tvori kolaž individualnih priča o ratnom razaranju Osijeka 90-ih godina u Domovinskom ratu. Izložba se sastoji se od 26 panela s 40 fotografija, zajedno s 8-minutnim dokumentarnim filmom autora Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a. 

Tijekom velikosrpske agresije u napadima na Osijek oštećeno je 129 gospodarskih tvrtki, 38 industrijskih objekata, brojni javni, kulturni, sakralni objekti, škole, bolnica, zdravstvene ustanove i više od 18.500 stambenih objekata, a ukupna šteta se procjenjuje na iznos od 2.175.000.000 eura. Za usporedbu, državni proračun Hrvatske za 1992. godinu iznosio je oko pet milijardi eura, navodi se u materijalima izložbe.

Multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“ postigla je izvanredan uspjeh u travnju ove godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu, gdje je predstavljena na poziv nedavno preminulog hrvatskog zastupnika komodora Ivice Tolića. Izložba je otvorena na prigodnoj svečanosti 9. travnja 2019. uz nazočnost brojnih uzvanika i zastupnika Europskog parlamenta.

Putujuća izložba pored Bruxellesa do sada je prezentirana u Osijeku, Laslovu i Vukovaru.

Svečano otvorenje izložbe u Zagrebu započelo je minutom šutnje u čast svim poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, kao i svim civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Nakon pozdravljanja uzvanika i gostiju otvorenja, domaćin svečanosti Predsjednik Skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Drago Prgomet obratio se nazočnima i naglasio:
„Udruga Heroji Osijeka na kvalitetan način omogućila nam je da vidimo ovu sveobuhvatnu izložbu o ratnim razaranjima u srcu Europe u 20. stoljeću. Zločin nad čovjekom, nad gradom, nad hrvatskim bićem, nad hrvatskim svetinjama i simbolima. Danas, kad smo u Europskoj uniji, kada je rat iza nas, s tugom i ponosom prisjećamo se i pamtimo sve vas i sve one kojih više nema, građane Osijeka i Republike Hrvatske koji su svoje živote dali za obranu vrijednosti slobode i Domovine.
Vjerujem da će ova emotivna izložba zauzeti posebno mjesto u našim srcima i da će ju posjetiti mnogi Zagrepčani. Svjedočanstva toga vremena znamen su nacionalnog i kulturnog identiteta našeg naroda, naših Osječana“.

Uslijedila je projekcija dokumentarnog filma koji je vratio nazočne u povijesno vrijeme Domovinskog rata i otvorene, brutalne agresije na Hrvatsku državu.

Autor izložbe ratni načelnik inženjerije i predsjednik braniteljske udruge Heroji Osijeka bojnik Zlatko Dernaj u svom prigodnom govoru zahvalio se Ministru hrvatskih branitelja generalu Tomi Medvedu na potpori realizacije izložbe. Također se posebno zahvalio i Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću na pozivu za prezentaciju izložbe u hrvatskoj metropoli, kao i Predsjedniku Skupštine Grada Zagreba Dragi Prgometu na odobravanju prostora prestižne galerije „Kristofor Stanković“ u Staroj gradskoj vijećnici.

Istaknuo je da multimedijska izložba šalje jasne poruke o apsurdnosti i strahotama rata, educira o razarajućim posljedicama i ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje mirne budućnosti za sve građane te da je svojevrsni podsjetnik i  opomena mladim generacijama na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina.

 Na kraju posebno se zahvalio svim predstavnicima medija na praćenju ovog, ali i svih drugih događaja na kojima se promiču vrijednosti slobode i domovine.

Izaslanik Gradonačelnika Milana Bandića Savjetnik za branitelje Miodrag Demo podsjetio je da  je izuzetno važno čuvati uspomenu na Domovinski rat i promicati pozitivne vrijednosti hrvatskih branitelja.

Kulminacija emotivne večeri bio je nastup hrvatske glazbene dive Tereze Kesovije koja je uveličala svečanost otvorenja izložbe  acapella izvedbom pjesme “Sutra je novi dan”, što je izazvalo buru emocija, posebno među onim posjetiteljima koji su proživjeli strahote Domovinskog rata.

Izaslanik Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ratni načelnik saniteta  HV general Kornelije Brkić istaknuo je snagu i zajedništvo hrvatskih branitelja koji su obranili Hrvatsku i proglasio izložbu otvorenom.

Stotinjak nazočnih uzvanika i posjetitelja na svečanosti otvorenja izložbe iz kulturnog, javnog i političkog života, predstavnika braniteljskih i civilnih udruga sa posebnom pozornošću obišli su izložene eksponate u ugodnom razgovoru i druženju.

Građani Zagreba i svi zainteresirani izložbu u galeriji “Kristofor Stanković” mogu pogledati u vremenu od 10-20h do 13. rujna 2019.

 

Poveznice iz medija:

https://www.zagreb.info/ritam-grad/kultura/multimedijska-izlozba-osijek-na-udaru-brutalne-agresije-u-zagrebu-od-2-rujna-2019/228083/

http://www.glas-slavonije.hr/408061/3/Osijek-na-udaru-brutalne-agresije 

https://portal.braniteljski-forum.com/blog/vijesti/videofoto-osijek-na-udaru-brutalne-agresije-heroji-osijeka-vas-pozivaju-na-multimedijsku-izlozbu

https://skupstina.zagreb.hr/otvorenje-izlozbe-osijek-na-udaru-brutalne-agresije/1056 

https://narod.hr/kultura/video-izlozba-osijek-na-udaru-brutalne-agresije-u-zagrebu-potice-na-razmisljanje-o-domoljubnim-vrijednostima 

https://magazin.hrt.hr/539080/price-iz-hrvatske/osijek-na-udaru-brutalne-agresije-i-u-zagrebu

VIJESTI IZ KULTURE 02. rujna 2019. https://hrti.hrt.hr/videostore