Izuzetno uspješna putujuća multimedijska izložba “OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE” nakon prezentiranja u EU Parlamentu u Bruxellesu, Beču, Budimpešti, Pečuhu i diljem Hrvatske, Osijeku, Laslovu, Vukovaru, Zagrebu, Đakovu, Slavonskom Brodu, Čepinu i Belom Manastiru na poziv Gradonačelnika Grada Splita Ivice Puljka i v.d. Ravnatelja Muzeja Domovinskog rata u Splitu Mateja Gabrila biti će svečano otvorena i u Splitu.

To će biti četrnaesto otvorenje reprezentativne i važne izložbe upozorenja i memorije na ratna stradanja industrijske, urbane graditeljske i kulturne baštine grada Osijeka 90-ih. Izložbom se na vjerodostojan način otkriva pravi karakter Domovinskog obrambenog rata i spoznaja o velikom obolu koji su podnijeli hrvatski branitelji i građani u obrani od agresije.

Autor izložbe Zlatko Dernaj, predsjednik braniteljske udruge HEROJI OSIJEKA originalne ratne fotografije i 8-minutni dokumentarni film, koji potpisuje Branko Pek, sjedinjuje u autentičnu priču o ratnom razaranju grada Osijeka, koji je mali segment brutalnog okupatorskog razaranja čitave Hrvatske u Domovinskom ratu.

Izložba se sastoji od 30 forex panela veličine B1, sa fotografijama rušenja i uništavanja graditeljske kulturne baštine, industrijskih, javnih i sportskih objekata tijekom agresije na Osijek 1991/92. godine.

Konceptualno rješenje ove multimedijske, interaktivne i mobilne izložbe u sebi sadrži jedinstveni interpretacijski plan i konceptualni dizajn. Izložba sadrži kolaž individualnih priča o ratnom stradanju grada tražeći način kako izložbeni medij može poslužiti jedinstvenoj baštinskoj priči, predočiti njezin kontekst i angažirati posjetitelja. Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina te izgradnje sretne budućnosti za sve građane.  Posebno je namijenjena mladeži kako bi se učenicima i studentima neposredno i dokumentaristički prezentirala najnovija hrvatska povijest. Posjetitelje se želi potaknuti na reakciju, sjećanje, iskazivanje emocija, uočavanje i prepoznavanje ciljeva izložbe, sugerirajući im dijalog i educiranje o razarajućim posljedicama rata i važnosti izgradnje mirne budućnosti za društvo u cjelini.

Multimedijska izložba ističe važnost sjećanja i pijeteta na žrtve branitelja i građana, na dane hrabrosti i odlučnosti, herojstva, ponosa i slave hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čiju pobjedu sa ponosom trebaju veličati svi građani i posebno hrvatska mladež.

Izložbom se također šalje važna poruka zajedništva građana dvaju gradova Splita i Osijeka, koje nas je zajedno sa hrabrošću i odlučnošću hrvatskih branitelja vodilo u povijesnu pobjedu na agresorom u obrambenom ratu za Domovinu.

Vjerujemo da će ova emotivna izložba zauzeti posebno mjesto u vašim srcima i da će ju posjetiti mnogi Splićani. Svjedočanstva burnog povijesnog vremena znamen su nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda te ponosa i slave pobjednika.

Multimedijsku izložbu “OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE” na prigodnoj svečanosti u atriju Gradske uprave Grada Splita (Banovina) otvoriti će Gradonačelnik Splita Ivica Puljak u petak 25. ožujka 2022. u 11 sati. Izložba će se moći pogledati od 24. do 27. ožujka 2022.