Wien, 22. studenog 2019.

UHP-Verein kroatischer Unternehmer u Austrijskoj prijestolnici Beču u petak 22. studenog 2019. bila je domaćin svečanosti otvorenja izložbe s prikazom razaranja industrijske, urbane i kulturne baštine hrvatskog grada Osijeka tijekom Domovinskog rata

Vrijedna i upečatljiva multimedijska izložba “Osijek na udaru brutalne agresije” zabilježila je još jedan veliki uspjeh postavljanjem u novootvorenom, ekskluzivnom prostoru UHP Austrija u Wienu  na poziv Veleposlanice Republike Hrvatske u Austriji dr. sc. Vesne Cvjetković i predsjednika Udruge hrvatskih poslodavaca Austrije g. Nike Ilića.

Nakon velikog uspjeha, multimedijska izložba “OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE”; koja je tijekom 2018. god. otvorena u Osijeku i Laslovu, a 2019. prezentirana u Europskom parlamentu u Bruxellesu, Gradskom muzeju Vukovar-dvorac Eltz, Galeriji “Kristofor Stanković” u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, Hrvatskoj gimnaziji HOŠIG u Budimpešti, Hrvatskom kazalištu u Pečuhu i Muzeju Đakovštine u Đakovu; nastavila je svoje međunarodno predstavljanje u prijestolnici Republike Austrije.

Taj reprezentativni kulturni projekt  o stradanju Osijeka u Domovinskom ratu nastao je  na temelju izbora fotografija iz Zbirke fotografija ratnih razaranja Osijeka 1991. Državnog arhiva Osijeka, uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Osijeka.

Svečanosti otvorenja nazočila je Veleposlanica  Republike Hrvatske u Austriji dr. sc. Vesna Cvjetković, zajedno sa diplomatskim osobljem u sastavu mr. Branimir Lončar, opunomoćeni ministar, mr. Andrea Šelendić drugi tajnik i Tatjana Mrvoš, dipl. oec, gospodarska savjetnica, gost iz Osijeka potpredsjednik Vijeća Dunavskih gradova i regija dr. Denis Ambruš, domaćin svečanosti predsjednik UHP Udruge hrvatskih poslodavaca Austrije g. Niko Ilić, potpredsjednik UHP-a g. Milan Lulić, uglednici iz gospodarskih i kulturnog institucija Grada Beča i drugi uzvanici.

Na početku svečanosti otvorenja u prostorijama UHP-Verein kroatischer Unternehmer u  Wien nazočnim uzvanicima obratio se predsjednik UHP Austrija Niko Ilić, koji je pozdravio goste iz Osijeka i sve uzvanike i izrazio važnost promoviranja stradavanja Osijeka i Domovinskog rata kroz ovu izložbu.

Uslijedilo je prikazivanje osam minutnog dokumentarnog filma o najvećim razaranjima Osijeka tijekom Domovinskog rata 90-tih, čiji je autor Branko Pek.

O značenju i aspektima izložbe govorio je njezin autor, predsjednik braniteljske udruge “Heroji Osijeka” Zlatko Dernaj koji je odabrao fotografije s upečatljivim prikazom razaranja osječke industrijske, graditeljske i kulturne baštine tijekom nametnutog rata.“Izložba ima snažnu antiratnu poruku i svojevrsni je podsjetnik budućim naraštajima za očuvanje mira, a protiv svih agresija”, rekao je Dernaj.

“Ova reprezentativna izložba, prikazana je u brojnim hrvatskim gradovima , zatim u  Europskom parlamentu u Bruxellesu, Budapesti i Pécsu. Stekla je veliku popularnost i izuzetnu dobru posjećenost i sa ponosom ju otvaramo ovdje u Beču”, rekla je otvarajući izložbu hrvatska veleposlanica u Beču dr. sc. Vesna Cvjetković.

Dodala je, da sadržaj postave čini kolaž individualnih priča o razaranju Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 1990-tih.

Uslijedila je prigodna blagdanska razmjena poklona od strane autora izložbe i  domaćina.

Otvorenje izložbe završeno je pjesmom Miroslava Škore  “Ne dirajte mi ravnicu” i prigodnim  domoljubnim programom koje je izveo tamburaški sastav “Šokadija” Wien.

Svečanost otvorenja izložbe u prostoru UHP-Verein kroatischer Unternehmer u Beču u predbožićno vrijeme bila je veličanstvena hrvatska večer ponosa, domoljublja i zajedništva i još jedan u nizu međunarodni događaj promicanja vrijednosti slobode i domovine.

Izložba se u  UHP-Verein kroatischer Unternehmer može pogledati od 22. do 25. studenog 2019. u vremenu od 15 do 18 sati.

Poveznice iz medija:

https://www.nacional.hr/bec-multimedijska-izlozba-osijek-na-udaru-brutalne-agresije/

https//fenix-magazin.de/foto-osijek-na-udaru-brutalne-agresije-potaknuo-becke-hrvate-na-domoljubno-razmisljanje/