Osijek, 22. lipnja 2023.

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O RADU UDRUGE HEROJI OSIJEKA ZA 2022. GOD.

Opisno izvješće

Kvalitetan i inovativan rad udruge a velikim brojem realiziranih aktivnosti, izuzetno kvalitetnih projekata i programa označila je daljnju afirmaciju HEROJA OSIJEKA udruge hrvatskih branitelja, invalida, stradalnika, domoljuba i njihovih obitelji jednom od najznačajnijih u Osijeku i Slavoniji i Baranji. Plod je to višegodišnjeg kvalitetnog rada, promišljanja i izvrsnih programa, na projektima kulture i umjetnosti u okviru promicanja istine i vrijednosti iz Domovinskog obrambenog rata na nacionalnom i međunarodnom planu, izvaninstitucionalne zdravstvene skrbi branitelja-veterana i članova njihovih obitelji, humanitarnih i projekata psihološkog osnaživanja, te poduzetništva i resocijalizacije. Tijekom 2022. godine udruga je organizirala, participirala kao partner i sudjelovala u realizaciji, potpori te iniciranju, brojnih aktivnosti i programa, a posebno se izdvaja sedam središnjih i najvažnijih aktivnosti:

 1. PROVOĐENJE PROJEKTA EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Partneri Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije i Heroji Osijeka u okviru ESF poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“započeli su 16. veljače 2022. provođenje EU projekta “Pravo na dom i mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja” UP.04.2.1.11.0278. Prethodila je tome svečanost potpisivanja ugovora o provedbi u Europskom domu u Zagrebu 15. veljače u nazočnosti predstavnika Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 1. NASTAVAK PROVOĐENJA FINANCIJSKE PODŠKE NACIONALNE ZAKLADE ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA

Kvalitetan rad udruge prepoznat je institucionalnom financijskom podrškom u trogodišnjem periodu od 2020. do 2022. godine od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju rada, rast i razvoj. Uz aktivnosti brojnih volontera stalno je zaposlena invalidna osoba, razvojačeni hrvatski branitelj-dragovoljac na mjestu tehničkog tajnika udruge.

 1. OBILJEŽAVANJE OBLJETNICE USTROJA 130. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE OSIJEK

Svečanom akademijom u Veteranskom centru u Osijeku pripadnici osječke 130. brigade Hrvatske vojske, čiju tradiciju promiče udruga HEROJI OSIJEKA u subotu 22. listopada 2022. obilježili su Dan heroja Osijeka – 31. obljetnicu osnutka brigade kroz koju je tijekom Domovinskog rata prošlo 3500 hrvatskih vojnika.

Osnovana je 25. listopada 1991. godine s ciljem osnaživanja južne obrane grada Osijeka a njezin ustroj je tekao u teškim okolnostima napada na Osijek i okolna mjesta zbog čega su i linije obrane formirane tijekom tih borbenih djelovanja. Na svečanoj akademiji prigodnim govorima prisjetili smo se ponosnih vremena obrane Domovine i odali počast za 63 branitelja koji su položili život, 22 nestala kao i peminulim pripadnicima brigade.

Svečanosti obljetnice nazočili su:

– Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć  u Ministarstvu branitelja Dinko Tandara

– Izaslanik Župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, predsjednik KUBIS-a DR OBŽ Ante Blažević

– Izaslanik Gradonačelnika grada Osijeka Ivana Radića, predsjednik Odbora za branitelje i braniteljske udruge grada Osijeka Jurica Tolj

– Pomoćnik Zapovjednika Zbornog područja Osijek i Načelnik SIS-a brigadir  Stjepan Antolašić

– Zapovjednik 130. Brigade HV Osijek pukovnik Živko Mijić 

– Zapovjednik 136. Brigade HV Slatina brigadir Josip Černi

– Pomoćnik Pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ Ivane Stanić, Boris Abičić i brojni drugi uzvanici, gosti i pripadnici 130. brigade HV

 1. SVEČANA PREMIJERA RATNOG DOKUMENTARNOG FILMA “130. BRIGADA HEROJI OBRANE OSIJEKA”

Središnji dio svečanosti  31. Obljetnice ustroja 130. Brigade HV obilježen je pretpremijerom dokumentarnog filma ”HEROJI OSIJEKA-130. BRIGADA HRVATSKE VOJSKE”

Dokumentarno-igrani film o obrani Osijeka na dokumentaristički način originalnim ratnim audio-vizalnim zapisima i ekskluzivnim fotografijama progovara o istinitim činjenicama, hrabrosti, odlučnosti i žrtvi hrvatskih branitelja i građana te pravu na obranu svoga grada, graditeljske i kulturne baštine, vlastite egzistencije, doma i domovine. Dokumentarni film izvanredno je sredstvo dijaloga i educiranja o razarajućim posljedicama rata, važnosti održavanja mira i izgradnje mirne budućnosti za sve građane te šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina.

 1. ORGANIZIRANJE ZDRAVSTVENO SAVJETODAVNOG SIMPOZIJA I PREDSTAVLJANJE PROJEKTA IZVANINSTITUCIONALNE SKRBI I POMOĆI BRANITELJIMA “ZAJEDNIŠTVO JE NAŠA SNAGA”

U povodu obilježavanja osnutka 130. brigade HV u velikoj konferencijskoj dvorani Uprave za savjetodavnu, psihološku i zdravstvenu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku u organizaciji Udruge Heroji Osijeka održan je Zdravstveno savjetodavni simpozij hrvatskih ratnih vojnih invalida, dragovoljaca, branitelja i stradalnika Domovinskog rata na kojemu je predstavljen projekt izvaninstitucionalne skrbi i medicinske pomoći za hrvatske branitelje pod nazivom “Zajedništvo je naša snaga” – Veterani veteranima.

Zdravstveni simpozij u povodu Dana heroja Osijeka tematski se nastavlja na provođenje Nacionalnog programa Ministarstva hrvatskih branitelja psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata sa ciljem njegove veće učinkovitosti i zaustavljanja pobola branitelja. Ispred udruge HEROJI OSIJEKA projekt je predstavio autor, tehnički tajnik udruge Branko Bogdanović. Naglasio je važnost palijativne skrbi za branitelje i educirao nazočne o potrebi i mogućnostima pomoći pripadnicima ranjivih skupina iz Osječko-baranjske županije u rješavanju zdravstvenih problema nastalih kao posljedica traumatskih događaja iz Domovinskog rata. Tijekom predstavljanje projekta istaknuto je nekoliko najčešćih problema nastalih zbog posljedica rata, s prijedlogom rješenja.

“Kvaliteta života ocrtava se u pokretljivosti i nepostojanju boli kao otežavajućeg čimbenika. Generacija stradalnika Domovinskog rata dogurala je do starije populacije unutar koje je bol učestala i ograničava pokretljivost. Cilj je ukloniti bol učinkovito bez upotrebe lijekova.

 1. PREZENTIRANJE  MULTIMEDIJALNE IZLOŽBE “OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE” U SPLITU I RIJECI Izuzetno uspješna putujuća multimedijska izložba “OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE” na poziv Gradonačelnika Grada Splita Ivice Puljka i v.d. Ravnatelja Muzeja Domovinskog rata u Splitu Mateja Gabrila svečano je otvorena u Splitu u atriju Gradske uprave (Banovina) u petak 25. ožujka 2022.Gradonačelnik Splita Ivica Puljak čestitao je organizatorima izložbe koja je, kako je rekao, putokaz za budućnost.– Gledajući sve ove izložene fotografije i filmske kadrove moramo osjećati zahvalnost svima koji su proživjeli te grozne traume, kao i zahvalnost onima koji više nisu s nama, a zbog kojih danas živimo u miru i slobodi. Tužni smo, jer i danas u svijetu postoje gradovi koji proživljavaju strahote i stradanja kakve su osjetili Osijek i njegovi građani. Želimo da ta stradavanja završe što prije-poručio je, među ostalim, gradonačelnik Puljak proglasivši izložbu otvorenom.Sve nazočne u ime Župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana pozdravio je Pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić.Izaslanica ministra branitelja i potpredsjednika Vlade RH Aida Kavelj izrazila je veliko zadovoljstvo što se nakon niza europskih i hrvatskih gradova izložba “Osijek na udaru brutalne agresije“ održava i u gradu pod Marjanom. -Pretrpljena materijalna šteta u Osijeku čini gotovo polovicu godišnjeg državnog proračuna Hrvatske. No, ljudske žrtve nisu mjerljive na takav način. Svaka brojka u ljudskoj žrtvi je prevelika. Vjerujem da će izložba potaknuti mnoge da posjete grad Osijek i uvjere se kako grad danas živi, kako je obnovljen i kako ide prema budućnosti-poručila je Kavelj.

  U prigodi obilježavanja Dana državnosti RH u reprezentativnom prostoru atrija Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci 26. svibnja 2022. svečano je otvorena dokumentaristička multimedijska izložba ratnog stradanja grada Osijeka u nametnutom ratu i agresiji 1991/92. godine. Putujuća vrijedna izložba razaranja i uništavanja graditeljske, kulturne i industrijske baštine Osijeka prezentirana je građanima,  braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata grada Rijeke na poziv gradonačelnika Marka Filipovića.

  Autor izložbe bojnik Zlatko Dernaj naglasio je kako je današnje 15-to po redu otvorenje izložbe u Rijeci jasan znak prepoznavanja vrijednosti i civilizacijskih poruka o apsurdnosti sukoba, razaranja, neprijateljstava i sveopće destrukcije.

  Iznimno važna opomena budućim generacijama za izgradnju prosperitetnog društva i sretne budućnosti za sve građane. Svjedočanstvo teškog vremena rata, solidarnosti, hrabrosti i odlučnosti obrane domovine znamen su nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda te ponosa i slave pobjednika.

  Svečanost otvorenja izložbe uveličao je nastup glazbenika, umirovljenog HRVI bojnika Vladimira Miklera Lotusa koji je izveo pjesme “Najdraža Rijeko” i “Slavonac sam time se ponosim” u znak poruke zajedništva branitelja i građana Rijeke i Osijeka.

  Svečanošću u atriju HKD-a  u ime Grada Rijeke nazočila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb gospođa Karla Mušković. U prigodnom obraćanju nazočnima istaknula je važnost čuvanja uspomena na obrambeni Domovinski rat i kulturnog povezivanja hrvatskih gradova, zahvalila autorima na prezentaciji izložbe u Rijeci te proglasila izložbu otvorenom.

 2. SUDJELOVANJE UDRUGE NA BROJNIM OBLJETNICAMA DOGAĐAJA IZ DOMOVINSKOG RATA I RADU KUBIS-a DR OBŽ

Izaslanici udruge Heroji Osijeka tijekom 2022. godine sudjelovali su na brojnim svečanostima obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata i to u  Osijeku, Bogdanovcima,Laslovu Vinkovcima,Vukovaru,…

Predsjednik udruge zauzeo je čvrsto stajalište na sjednici GO KUBIS DR OBŽ u prosincu 2022. s ciljem završetka inicijative i projekta preimenovanja Zapadne obilaznice grada Osijeka u Obilaznicu 130. brigade HV, te umjesto Muzeja rata (ratova) podržana i uspostava Muzeja Domovinskog rata u Osijeku. Ista stajališta Heroja Osijeka potvrdila je i Skupština KUBIS-a DR OBŽ te su isti projekti udruge HEROJI OSIJEKA uvršteni u plan rada KUBIS-a DR OBŽ za 2023. godinu.

 

Financijsko izvješće

  Prihodi

 1. Prenesen prihod iz 2021. god. ………………………………….……………6.758,94 kn
 2. Donacija državnog proračuna Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Muzej Domovinskog rata Split ………..………………………………………………………………………..…….136.756,33 kn
 3. Donacija iz proračuna jedinica lokalne samouprave………………. 6.000,00 kn
 4. Prihodi od članarina …………….………………………………………….…39.310,00 kn

Ukupno ostvareni prihod organizacije u 2022. god….…………………..182. 066,33 kn

□  Rashodi

 1. Izdaci za usluge (računalne, intelektualne, usluge platnog prometa , najamnina,  režijski i troškovi telekomunikacije i sl.) …………………………………………………………………………………..…….. 61.650,00 kn
 2. Rashodi za plaće i naknade drugog dohotka ……..……………………67.338,68 kn
 3. Izdaci za naknade i troškove službenog putovanja ………………….14.256,00 kn
 4. Ostali materijalni rashodi…………………………………………….……… 25.817,00 kn

Ukupni rashodi organizacije u 2022. god. …………………………………….182.421,00 kn

Stanje na računu na dan 31.12.2022………………………………………..………….. 41,55 kn

Stanje sredstava u blagajni udruge na dan 31.12.2022. ……………….…..20.109,68 kn