Osijek, 10. ožujka 2023.

U velikoj dvorani Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku (Veteranski centar) Bartola Kašića 2A održana je izvještajna Skupština KUBIS-a DR OBŽ za 2022. godinu.

Izvješće o radu  u ime predsjednika KUBIS-a DR OBŽ Ante Blaževića podnio je dopredsjednik Dubravko Pancić. Tajnik udruge Stipe Modrić podnio je izvješće o financijskom poslovanju. Novi predsjednik Nadzornog odbora Željko Krivić nazočnim članovima Skupštine predočio je izvješće nadzora rada udruge. Završno izvješće o radu Suda časti podnio je predsjednik istog tijela KUBIS-a Zlatko Dernaj. Sva izvješća su nakon kraćih rasprava jednoglasno prihvaćena.

Ponovo su pocrtani planovi Koordinacije za 2023. godinu i istaknuto potrebno zajedništvo u promicanju uloge i značaja hrvatskih branitelja i vrijednosti Domovinskog rata.

U završnoj raspravi predsjednik Zajednice povratnika OBŽ Branko Pek otvorio je temu minoriziranja 25. obljetnice mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja kojom su u ustavno-pravni poredak vraćena okupirana područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Citirao je riječi Joška Morića u post ratno vrijeme pomoćnika ministra  unutarnjih poslova Ivana Penića: “Za razliku od vojnih operacija “Bljesak” i “Oluja” koje sa punim pravom i razlogom treba i obilježavati i slaviti, mirna reintegracija je pobjeda razumom. Nikada mi njie bilo jasno zašto je pobjeda razumom lošija ili manje važna od pobjede oružjem. To naprosto nije prirodno, a nije ni normalno, a kada to stavite u međunarodni kontekst, onda izgleda još nenormalnije.”

Pek je zatražio stajalište KUBIS-a u smjeru revalorizacije, prestanka prešućivanja i marginaliziranja mirovnog pothvata kojim je omogućen povratak prognanika u svoje domove nakon 7 dugih godina progonstva.

Foto: Ružica Bisaha i Zlatko Dernaj