Osijek / Vukovar 20-22. travnja 2023.

U Osijeku je u četvrtak 20. travnja 2023. otvorena 3. hrvatska konferencija o zaštiti i unapređenju zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Na prvoj crti zdravlja” koja se dijelom održavala i u Vukovaru u organizaciji Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja i Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine, zagrebačkog Medicinskog fakulteta i drugih suorganizatora.

“Cilj nam je kroz razmjenu spoznaja i konstruktivni dijalog pokazati da samo stručnim znanjem, kvalitetnom komunikacijom i zajedništvom možemo pomoći u prevenciji, liječenju,  rehabilitaciji i palijativnoj skrbi ove, zdravstveno vulnerabilne populacije. U tri dana u Osijeku i u Vukovaru bit će održana brojna predavanja o prevenciji, liječenju, rehabilitaciji i palijativnoj skrbi braniteljske populacije. Prvi dio Konferencije posvećene palijativnoj skrbi održat će se u Hotelu Osijek, a ostatak u Pastoralnom centru u Vukovaru. Hrvatski branitelji dali su svoje živote i zdravlje za Domovinu, a mi im sada trebamo vratiti brigom o njihovom zdravlju, poručeno je na otvaranju 3. hrvatske Konferencije o zaštiti i unapređenju zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u Osijeku. Konferencija nosi naziv „Na prvoj crti zdravlja“ i nastavak je istoimenog projekta pokrenutog prije nešto manje od 10 godina” – istaknula je na otvorenju predsjednica Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Marijana Braš, prim. dr. med.

“Danas su u Osijeku ne samo psihijatri, psiholozi i socijalni radnici nego cjelokupna medicina, kardiolozi, internisti, onkolozi i druge struke kako bi zajednički zaključili što možemo učiniti. Naime, posljedice rata osjećaju se i 30 godina nakon rata, ostavile su traga na mnogim organima, organskim sustavima i kvaliteti života hrvatskih branitelja, a na nama, zdravstvenim profesionalcima je velika zadaća kako komunicirati, približiti se i na najbolji način sanirati posljedice koje su nastale ili nastajale niz godina. Zato smo se ovdje okupili da interdisciplinarno i intersektorski dogovorimo što i kako u budućnosti. Na žalost, Hrvatska je mala zemlja s velikim brojem osoba koje su stradale tijekom Domovinskog rata. Neki su izgubili članove obitelji, veliki broj je doživio ogromne traume i posttraumatske stresne poremećaje, a posljedice toga se ogledaju na tjelesnim sustavima i danas” – rekao je predsjednik Znanstvenog odbora prof. dr. sc. Veljko Đorđević, prim. dr. med.

Na konferenciji su otvorene važne teme “Medicina usmjerena prema osobi – kako prepoznati biološke, psihološke, socijalne i duhovne čimbenike u zdravlju i bolesti?”, “Vodeće tjelesne bolesti”, “Suvremene terapijske strategije”, “Palijativna skrb”, “Komunikacijske vještine (u radu s oboljelima i članovima obitelji, interdisciplinarna komunikacija, komunikacija putem raznih medija)”, “Zdravstvene, socijalne i ekonomske politike i strategije te njihova primjena u praksi” te brojne druge.

Na temu ORGANIZACIJSKI OBLICI MEDICINSKE SKRBI O VETERANIMA U ZAJEDNICI kroz zdravstvene institucije, nacionalne i lokalne vlasti, psihosocijalne programe, Veteranske centre, programe udruga i drugih organizacija, ulozi volontera te  sporta i rekreacije na konferenciji je govorio i državni tajnik u Minstarstvu hrvatskih branitelja docent Špiro Janović.

U nastavku konferencije izlagali su Zvonimir Kalčić i Nikola Starčević na temu važnosti Veteranskih centara i multidisciplinarnog pristupa u radu s hrvatskih braniteljima. Najavljeno je uz otvorena dva Veteranska centra u Šibeniku i Sinju, otvaranje u Daruvaru i Petrinji. U Osijeku postoji bivši Hotel Mursa, koji ima 8 katova, koji će, nadamo se, uskoro biti obnovljen i pretvoren u Veteranski dom.

U Plenarnom predavanju još su izlagali mr. sc. Zvonimir Gvozdanović dr. med. dent. na temu “Program sistematskih pregleda i zaštita oralnog zdravlja hrvatskih branitelja” i brojni drugi izlagači.

Predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb Davor Miličić je rekao da su bolesti srca i krvnih žila prve su na listi smrtnosti ne samo u branitelja nego općenito u naših ljudi. Ali, kako je naglasio, branitelji spadaju u posebno ranjivu populaciju zbog toga što nerjetko imaju tjelesnu invalidnost, psihičke probleme, “mnogi su rano umirovljeni pa ne znaju što bi sa sobom i to je loše.”

“Oni su skloni i pušenju, prekomjernom uzimanju alkohola. Imamo podatke da su branitelji više pretili od ostataka hrvatske popluacije, a mi smo kao nacija druga najdeblja nacija u Europu, a branitelji su još deblji od prosjeka”, ukazao je na neke od zdravstvenih problema braniteljske populacije akademik Davor Miličić.

“Branitelji danas umiru s navršenih pedeset i nešto godina, što je vrlo zabrinjavajuće”, rekao je u Vukovaru Željko Miškulin predsjednik humanitarne udruge “Branitelj pomaže branitelju”, koji je ocijenio da je zdravstveni sustav dobro posložen, ali da nedostaje zdravstvenih djelatnika. Kako je dodao, branitelji se često i nemarno odnose prema vlastitom zdravlju.

Vukovarskim  dijelom u Pastoralnom centru sv. Bono završila je 3. konferencija o zaštiti i unapređenju zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji “Na prvoj crti zdravlja”.

Foto: Zlatko Dernaj i Branko Pek