5. PROSINCA

Dan obrane grada Osijeka 2020.

U znak sjećanja na 5. prosinca 1991., kada je Osijek bio izložen najžešćim napadima u Domovinskom ratu, u kojima je poginulo 28 branitelja i četiri civila, a jedna se osoba još uvijek smatra nestalom, Odlukom Gradskog vijeća Grada Osijeka ovaj datum se od 2018. obilježava kao Dan obrane grada Osijeka.

Tom prigodom položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule branitelje kod Kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi; gdje je otkrivena ploča poginulim policajcima i pripadnicima Civilne zaštite; kod spomen obilježja u Hebrangovoj ulici, u znak sjećanja na pripadnike 106. brigade Hrvatske vojske stradale u šumi Rosinjača, svijeće su upaljene i kod spomen obilježja na Filipovici, Brijestu, u Industrijskoj četvrti, Tenji, Nemetinu i Antunovcu.

Posebno svečano i s posebnom zahvalnošću, pijetetom i poštovanjem na bojovnike, koji su svoje živote u obrani našeg grada položili  5. prosinca 1991. godine i tijekom Domovinskog rata, bilo je u Antunovcu, gdje su u odavanju počasti sudjelovala izaslanstva Premijera RH, Ministra branitelja, Osječko-baranjske županije, vojske i policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U znak sjećanja i dubokog pijeteta  na poginule bojovnike ispred Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, predsjednik Heroja Osijeka Zlatko Dernaj položio je vijenac i zapalio svijeću na Spomen obilježju poginulih branitelja i ispred Spomen kapelice u Antunovcu.

Neka im je vječna hvala za Domovinu !