Vladislavci, 22. rujna 2023.
Prigodnom svečanošću u ulaznom predvorju Osnovne škole “Mate Lovraka” u Vladislavcima danas 22. rujna 2023. otvorena je memorijalna izložba ratnih fotografija “Zajedno protiv zaborava – Općina Vladislavci u obrani Lijepe naše” autorice Karmele Šilješ.
Svečanost je započela intoniranjem hrvatske državne himne i minutom tišine u čast poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.
Nazočne uzvanike potom je pozdravila ravnateljica škole prof. Marija Poje i istaknula važnost sjećanja na obol i doprinos branitelja u ratu za slobodu i domovinu.
Načelnik Općine Vladislavci Marijan Tomas nadahnuto je govorio o herojskom vremenu tijekom agresije na Vladislavce koje je bilo prva crta obrane Hrvatske. Zahvalio je nazočnim predstavnicima udruga proizašlih iz 130. i 101. brigade Hrvatske vojske koji su sudjelovali o obrani te hrabrošću i odlučnošću zaustavili agresore.
Predsjednik udruge 101. brigade ZNG/HV Sergije Dražić zahvalio se na pozivu na svečanost otvorenja memorijalne izložbe na kojoj se nalaze i fotografije hrvatskih branitelja iz Zagreba iz ratne monografije 101. brigade. Učenicima Osnovnih škola iz Antunovca, Ernestinova i Vladislavaca podijelio je Zbornik likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola iz Zagreba i istočne Slavonije u kojoj se promoviraju najbolji radovi učenika o 101. brigadi ZNG/HV u Domovinskom ratu.
Predsjednik HEROJA OSIJEKA udruge veterana 130. brigade HV Osijek bojnik Zlatko Dernaj u svom obraćanju skupu na svečanosti otvorenja pohvalio je inicijativu organizatorice izložbe u prikupljanju originalnih fotografija branitelja Općine Vladislavci i istaknuo kako je generacija hrvatskih branitelja posebno privilegirana jer je zaustavljanjem velikosrpske agresije i pobjedom u Domovinskom ratu stvorila slobodnu, modernu hrvatsku državu, kojom je ispisana slavna povijest hrvatskog naroda. Naglasio je potrebu institucionaliziranja povijesnog pobjedničkog vremena konačnim osnivanjem Muzeja Domovinskog rata Osijek, što je najbolji način trajne zahvalnosti slavnoj generaciji hrvatskih domoljuba i pijeteta prema poginulim hrvatskim braniteljima. Učenicima škole poručio je neka budu ponosni na ulogu svojih roditelja i promiču vrijednosti branitelja iz Domovinskog rata hrabrost, odlučnost i domoljublje u izgradnji sretne budućnosti čitave domovine.
Organizatorica i autorica izložbe Karmela Šilješ zahvalila je na podršci postavljanje izložbe i naglasila:
“Ljubav koju su naši heroji osjećali prema svojoj voljenoj grudi bila je toliko velika da su bili spremni svoje najbolje godine, život i svoju mladost pokloniti ovoj zemlji. Nažalost, brojni su je i poklonili. Sva žrtva koja je dana, zauvijek je urezana u temelje Republike Hrvatske te je njome ostvaren tisućljetni san, a to je sloboda. Vi, naši heroji i heroine ste svoju dužnost obavili, a sada je na nama, mlađim generacijama pobrinuti se da sva patnja i žrtva ovoga naroda ne padne u zaborav!”.
Autorica izložbe je u znak zahvalnosti dodijelila prigodne zahvalnice Ravnateljici škole, Načelniku Općine Vladislavci i predstavnicima Udruga 101. i 130. brigade HV.
Memorijalna izložba “Zajedno protiv zaborava – Općina Vladislavci u obrani Lijepe naše” je način pokazivanja zajedništva i  zalaganja kako ne smijemo dopustiti da stradanje, patnja i žrtva hrvatskog naroda u borbi za slobodu bude zaboravljena.
Svečanost je završena prigodnim izvođenjem domoljubne pjesme “Moja Domovina” Zbora OŠ ” Mate Lovraka”.
Program svečanosti otvorenja memorijalne izložbe ratnih fotografija “Zajedno protiv zaborava” izvanredno je vodila učenica škole Ela Bradarić.
Fotografije: Ivan Šoštarić / Zlatko Dernaj