Osijek, 02. prosinca 2022.

Koridor Vc dobio je danas svoju novu dionicu autoceste Slavonika kroz Baranju od Osijeka do Belog Manastira ukupne dužine 24,5 km.

Cestarina između Osijeka i Belog Manastira za sve vrste vozila je besplatna, tako će put od Belog Manastira do Zagreba koštati 122 kune, a do Slavonskog Broda istok 35 kuna, dok će se do granice s Bosnom i Hercegovinom voziti za 26 kuna ako putujete automobilom.

Autocesta A5, kao dio koridora Vc, jedna je od najvažnijh prometnica na istoku Hrvatske, a most preko rijeke Drave najzahtjevniji dio projekta na cijeloj ruti. Dužine je 2485 m i za čak 81 metar duži je od Peljškog mosta, te građevinski najzahtjevniji i najljepši most u Hrvatskoj.

Sam dio mosta preko rijeke Drave dug je 420 metara i na njemu su primijenjena neka sjajna tehnička rješenja u kojima su korišteni betonski stubovi, čelične grede i kablovi koji ujedno utječu na vizualnu privlačnost ovog impozantnog mosta. Njegova gradnja završena je još 2016. godine a danas je zajedno sa dionicom auto ceste do Belog Manastira pušten u promet.

U čast slavnoj slavonskoj postrojbi 3. gardijskoj brigadi HV most na Dravi dobio je ime “Most 3. gardijske brigade Kune” koja je zaslužna za obranu i slobodu Slavonije i cijele Hrvatske, a što  je dostojanstven i vrijedan čin poštovanja žrtve 385 pripadnika brigade koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu.

Završetak radova na preostalih 5 km autoceste do Mađarske planiran je do kraja 2024. godine kada će biti u cijelosti izgrađeno 88 kilometra Koridora Vc kroz Republiku Hrvatsku.