Zagreb, 02. lipnja 2023.

U Ministarstvu vanjskih i Europskih poslova održan je u petak 02. lipnja 2023. radni sastanak u svezi hodograma prezentacije projekta multimedijalne izložbe „Pravo na dom“, autora dr. sc. Ana Holjevac Tuković i Branka Peka.

Sastanku su ispred organizatora MVEP a sudjelovali: Katja Šare, načelnica Samostalnog sektora za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću;  mr. sc. Renata Matković, voditeljica Službe za kulturnu diplomaciju; Martina Glavina Smiljanić, voditeljica Službe  za javnu diplomaciju i informiranje o EU;  Domagoj Knežević, savjetnik ministra Gordana Grlić Radmana;  dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture i medija RH; izv. prof. dr. sc. Ante Nazor, Ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata;  dr. sc. Dražen  Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku; Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, Branko Pek, predsjednik Zajednice povratnika Osječko baranjske županije; Dražen Vinković, član UO ZP OBŽ; Aleksandra Čeliković Cvidrak, predsjednica Zajednice povratnika Hrvatskog Podunavlja i Zlatko Dernaj, koordinator projekta i predsjednik Udruge Heroji Osijeka.

U otvorenom i srdačnom dijalogu postignuta je puna suglasnost i podrška svih sudionika te su dogovoreni koraci budućih aktivnosti oko početka međunarodnog prezentiranja ovog vrlo vrijednog multimedijalnog projekta izložbe, koji sadrži izložbu fotografija, dokumentarni film i monografiju “Pravo na dom”. Ocijenjeno je da po sadržaju i vrijednosti projekt treba prezentirati izvan RH, kao što je Ženeva-sjedište međunarodnog Crvenog križa, Brisel-sjedište EU, a uskoro ćemo  s projektom upoznati sve veleposlanike u RH, nakon čega će biti otvoren put prema mnogim državama svijeta, a glavni cilj je UN.

Sastanak je završen potpisivanjem i svečanim uručenjem ugovora o sufinanciranju projekta multimedijalne izložbe „Pravo na dom“ od strane Ministarstva vanjskih i Europskih poslova Republike Hrvatske te prigodnom razmjenom poklona.