Osijek, 27. lipnja 2018.

U povodu Dana državnosti i Dana osječkih branitelja u atriju Arheološkog muzeja u Osijeku svečano je otvorena multimedijska izložba “Osijek na udaru brutalne agresije” autora Zlatka Dernaja. Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 28.06. do 04.07. 2018. od 10-18 sati.

Multimedijska izložba „OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE“ počinje s jasno artikuliranom interpretacijom i filozofijom oblikovanja. Konceptualno rješenje ove multimedijske, interaktivne i mobilne izložbe u sebi sadrži jedinstveni interpretacijski plan i konceptualni dizajn. Izložba sadrži kolaž individualnih priča o ratnom stradanju grada tražeći način kako izložbeni medij može poslužiti jedinstvenoj baštinskoj priči, predočiti njezin kontekst i angažirati posjetitelja. Svaki izložbeni panel-fotografija i dokumentarni film sa autentičnim zvukovima granatiranja i avionskih napada prezentira atmosferu ratnog okruženja i razaranja i ima svoju jedinstvenu priču kojom se nastoji pobuditi osjećaj i vjerna atmosfera vremena događanja nastanka fotografija i filma.

Izložba potiče na razmišljanja o onim vrijednostima koje su, pored neslomljivog duha, ljudskih života i velikih materijalnih sredstava, imale i imaju u našoj povijesti presudnu ulogu upravo za očuvanje identiteta hrvatskog naroda, područja i države.

Zbirka fotografija ratnih razaranja grada Osijeka 1991. danas se čuva u Državnom arhivu u Osijeku, a nastala je u krilu Zavoda za prostorno planiranje Osijek koji je za vrijeme Domovinskog rata iz raznih izvora prikupio fotodokumentaciju ratnih razaranja grada. Dokumentarne fotografije, karte razaranja i drugi prilozi ilustriraju brutalnost agresije, odlučnost i hrabrost branitelja da se grad obrani i sačuvaju sve njegove civizacijske vrijednosti.

Ratni ugođaj izložbe stvoren je odgovarajućim kulisama i audio-vizualnim zapisima, koji uz tehničku podršku stvaraju plastičnu sliku ambijenta stradanja i razaranja, čiju memoriju ova izložba predstavlja.

Izložba je podijeljena u nekoliko segmenata po objektima oštećenja: industrija, bolnica i zdravstvene ustanove, sakralni objekti, povijesne i javne zgrade te civilni objekti. Posjetitelje se želi potaknuti na reakciju, sjećanje, iskazivanje emocija, uočavanje i prepoznavanje ciljeva izložbe, sugerirajući im dijalog i educiranje o razarajućim posljedicama rata i važnosti održavanja mira te izgradnje mirne budućnosti za društvo u cjelini.

Multimedijska izložba sastoji se od 24 pojedinačna izloška-kapafix panela veličine B1 (100×70 cm) sa 38 fotografija prikaza ratnog razaranja, uz dokumentarni film koji je sastavni dio izložbe.

Izložba će uskoro dobiti aplikaciju za pametne telefone za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone, gdje će biti dostupna i u digitalnom obliku uz mogućnost interakcije sa posjetiteljima.

Brutalnom agresijom na grad Osijek oštećeno je 129 gospodarskih tvrtki, 38 industrijskih objekata, brojni javni, kulturni, sakralni objekti, škole, bolnica, zdravstvene ustanove i više od 18.500 stambenih objekata, a ukupna šteta se procjenjuje na iznos od 2.175.000.000 EUR, dok je za usporedbu, državni proračun RH za 1992. godinu bio oko 5 milijardi EUR iz čega se može zaključiti koliko je zapravo veliki gubitak počinjen agresijom Srbije i JNA. Tijekom obrane grada poginulo je 1724 građana i to 1327 branitelja i 397 civila.

Multimedijskom izložbom “Osijek na udaru brutalne agresije” skreće se pozornost široj zajednici na brutalno razaranje europskog multikulturalnog grada i ukazuje na potrebu većeg angažmana hrvatskih i europskih institucija radi namicanja sredstava za kvalitetnu obnovu, trajnu zaštitu i očuvanje graditeljskih i povijesnih vrijednosti grada Osijeka.

Posebna zahvala na izvrsnoj suradnji, podršci i ustupljenim fotografijama g. Draženu Kušenu ravnatelju Državnog arhiva u Osijeku, g. Branku Peku autoru dokumentarnog filma, g. Tomislavu Hršaku ravnatelju i djelatnicima Arheološkog muzeja u Osijeku, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Gradu Osijeku, g. Josipu Škoriću predsjedniku uprave Hrvatskih cesta, Odboru za branitelje HDZ Osijek sa predsjednikom g. Daliborom Križanovićem, svim autorima izloženih fotografija, tvrtki SCENARIO, FOTO ART studiju: gospodi Marinu i Domagoju Topiću te Mariju Saboliću na izvrsnom poslu dizajna i tiska izložbe i kataloga, profesorici božanstvenog glasa Andrei Opačak, maestru Zlatku Baraču, glazbeniku Zdravku Peki, šarmantnoj voditeljici Tatjani Sargač na profesionalnom vođenju svečanosti otvorenja izložbe, predstavnicima medija HTV, STV, Osječka TV, VTV, Glas Slavonije, HRT Radio Osijek, brojnim portalima, izvrsnom fotografu Damiru Kutleši i pojedincima koji su sudjelovali u realizaciji i uveličali svečanost otvorenja izložbe.

Vjerujem da će izložba uz potporu naših dužnosnika doživjeti svoju sljedeću prezentaciju u hrvatskoj metropoli Zagrebu i u gradovima prijateljima Osijeka, uz želju da istinu o brutalnoj agresiji na grad Osijek i na Republiku Hrvatsku prezentiramo u Bruxellesu te u zgradi UN u New Yorku.

Autor izložbe:Zlatko Dernaj

Osijek, 29. lipnja 2018.