Laslovo, 24. listopada 2018.

U povodu obilježavanja 27. obljetnice okupacije sela Laslova nedaleko Osijeka, u subotu 24. studenog 2018. brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće kod Spomen obilježja u laslovačkom Parku hrvatskih branitelja u znak sjećanja na 48 poginulih branitelja i mještana Laslova.Posebno je naglašeno da su Laslovo od velikosrpske agresije u jesen 1991. u Domovinskom ratu zajedno herojski branili Mađari i Hrvati do posljednjeg trenutka, do 24. studenoga 1991. godine.

Laslovo je najpoznatije po herojskoj obrani jer su mještani uz pomoć dragovoljaca, hrvatskih branitelja iz drugih dijelova Hrvatske (iz Dalmacije, Kvarnera i Zagorja), ali i svijeta (iz Mađarske Bolivije, SAD-a, Slovenije i Španjolske), čak 152 dana branili selo od agresije i time držali prvu crtu obrane Osijeka s juga.

Nakon svečanosti polaganja vijenaca i paljenja svijeća, ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved i brojni uzvanici u Laslovačkom domu  „Sandor Petefi“ nazočili su otvorenju multimedijske izložbe OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE, autora Zlatka Dernaja i Branka Peka.  Izložene fotografije i dokumentarni film sa prikazom najvećih ratnih razaranja grada Osijeka pobudili su i izazvali mnoštvo emocija i reakcija, na najteži dio hrvatske povijesti i dane heroja, ponosa i slave.

Svečano otvorenje vrijedne i značajne izložbe memorije na najveća razaranja graditeljske, industrijske i kulturne baštine tijekom brutalne srbijanske agresije na Osijek 1991. godine završeno je zajedničkim fotografiranjem uzvanika, domaćina i autora izložbe.