Nakon prezentiranja u brojnih gradovima diljem Hrvatske i Europe vrijedna i izuzetno uspješna multimedijska izložba OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE biti će svečano otvorena u Centru za kulturu Grada Belog Manastira u petak 18. rujna 2020. u 18 sati.

Reprezentativna i važna izložba upozorenja i memorije na ratna stradanja industrijske, urbane i kulturne baštine grada Osijeka 90-ih na autentičan način otkriva pravi karakter Domovinskog obrambenog rata i spoznaju o velikom obolu koji su podnijeli hrvatski branitelji i građani u obrani od agresije.

Konceptualno rješenje ove multimedijske, interaktivne i mobilne izložbe u sebi sadrži jedinstveni interpretacijski plan i konceptualni dizajn. Izložba sadrži kolaž individualnih priča o ratnom stradanju grada tražeći način kako izložbeni medij može poslužiti jedinstvenoj baštinskoj priči, predočiti njezin kontekst i angažirati posjetitelja. Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina. Posebno je namijenjena mladeži kako bi se učenicima i studentima neposredno i dokumentaristički prezentirala najnovija hrvatska povijest.

Posjetitelje se želi potaknuti na reakciju, sjećanje, iskazivanje emocija, uočavanje i prepoznavanje ciljeva izložbe, sugerirajući im dijalog i educiranje o razarajućim posljedicama rata i važnosti izgradnje mirne budućnosti za društvo u cjelini.

Multimedijska izložba ističe važnost sjećanja i pijeteta na žrtve branitelja i građana, na dane hrabrosti i odlučnosti, herojstva, ponosa i slave hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čiju pobjedu sa ponosom trebaju veličati svi građani i posebno hrvatska mladež.

Izložbom se također šire snažne poruke o apsurdnosti rata i zločina; suosjećanja, solidarnosti, važnosti čuvanja mira i izgradnje sretne budućnosti za sve građane i buduće generacije.

Prezentiranje izložbe prepoznao je i pomogao Grad Beli Manastir sukladno javnom natječaju za projekte udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i gospodarskih djelatnosti u 2020. godini.

Izložba se u Centru za kulturu Grada Belog Manastira može pogledati do četvrtka 24. rujna 2020.