U Osijeku i Vukovaru od 20. do 22. travnja 2023. godine održati će se 3. hrvatska konferencija o zaštiti i unapređenju zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Na prvoj crti zdravlja“, a u organizaciji Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja (ZIKZ) i Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te nizom drugih suorganizatora, pokrovitelja  i podržavatelja.

Zabrinjavajući podaci o pobolu i smrtnosti braniteljske populacije zahtijevaju od nas zajedničko okupljanje i hitne, sveobuhvatne aktivnosti posvećene njihovom zdravlju!

Smatramo da je došao trenutak za novu nacionalnu konferenciju, na kojoj bismo interdisciplinarno i intersektorski progovorili o najnovijim znanstvenim i stručnim iskoracima vezanim uz zdravlje ove populacije, dosadašnjim postignućima koje su učinile hrvatske institucije i organizacije te zajedničkim koracima koje trebamo učiniti u budućnosti.

Cilj nam je kroz razmjenu spoznaja i konstruktivni dijalog pokazati da samo stručnim znanjem, kvalitetnom komunikacijom i zajedništvom možemo pomoći u prevenciji, liječenju,  rehabilitaciji i palijativnoj skrbi ove, zdravstveno vulnerabilne populaciji. Dio Konferencije posvećene palijativnoj skrbi održat će se u Pastoralnom centru u Vukovaru, a ostatak u Hotelu Osijek u Osijeku.

Hrvatske braniteljice i branitelji su dali svoje živote i zdravlje za Domovinu, a mi im sada trebamo vratiti brigom o njihovom zdravlju. Samo čineći dobro, dobro ćemo se i osjećati!

Predsjednica Organizacijskog odbora
Prof. dr. sc. Marijana Braš, prim. dr. med.

Predsjednik Znanstvenog odbora
Prof. dr. sc. Veljko Đorđević, prim. dr. med.

https://naprvojcrtizdravlja.com/o-kongresu/