Vukovar, 10. studeni 2023.

Izložba “Heroji u ratu – hrvatski ponos u miru – Jean-Michel Nicolier i Thomas Crowley” biti će svečano otvorena u četvrtak 16. studenoga 2023. s početkom u 14 sati u Gradskom muzeju Vukovar, Županijska 2 (Dvorac Eltz) u okviru službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2023. pod sloganom “Vukovar moj izbor u dobru i zlu”. 

Slike razrušenih hrvatskih gradova i civila koji napuštaju svoje domove 1991. godine potresle su Europu i svijet te su se, iako je pomoć međunarodne zajednice Hrvatskoj izostala, brojni strani državljani odlučili kao dragovoljci uključiti u obranu Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Među njima su bili Thomas Crowley „Irac“ i Jean-Michel Nicolier „Francuz“ – prvi profesionalni vojnik koji je prošao brojna ratišta diljem svijeta, a drugi mladić bez vojnog iskustva – koji su u Hrvatsku došli s istim ciljem i željom: pomoći narodu koji se našao pod napadom višestruko nadmoćnijeg agresora da ostvari svoje težnje za samostalnošću i neovisnošću.
Jean-Michel došao je u Hrvatsku u srpnju 1991. s fotoaparatom želeći izvještavati o ratu u Hrvatskoj, a već u rujnu 1991. s puškom u ruci branio je Sajmište, dio Vukovara gdje su se odvijale najžešće borbe. U borbama je ranjen i odveden u vukovarsku bolnicu gdje se zatekao u trenutku kada je Vukovar okupiran, ne želeći ga napustiti. Odveden je na poljoprivredno dobro Ovčara gdje je ubijen zajedno s ostala 264 civila i ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice.
Thomas Crowley, nakon sudjelovanja u borbama u zapadnoj Slavoniji, priključio se 9. bojni HOS-a te s njome sudjelovao u borbama diljem Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Iskusni Irac, koji je kao profesionalni vojnik ratovao po čitavom svijetu, poginuo je pred sam kraj rata, stradavši od potezne mine, a prema vlastitoj želji pokopan je u Hrvatskoj.

Organizatori otvorenja ove iznimno vrijedne multimedijske izložbe zamišljene kao kombinacija edukativnih panoa, fotografija i video uratka ratnog puta Jean-Michela Nicoliera i Thomasa Crowleyja autorice Petre Šimić su Muzej Domovinskog rata u Splitu i braniteljska udruga Heroji Osijeka. Pokrovitelj otvorenja je Grad Vukovar i Gradski muzej Vukovar.

Izložba će se moći pogledati u Gradskom muzeju Vukovar od 16-20. studenog 2023. godine.

Ukratko o izložbi:

Naziv izložbe: “Heroji u ratu – hrvatski ponos u miru Jean-Michel Nicolier i Thomas Crowley”

Autorica izložbe: Petra Šimić

Stručni suradnici: Matej Gabrilo i Bruna Periš

Posuditelji fotografija: Damir Radnić, Viktorin Jurić Paša, Udruga IX. bojne HOS-a Split, Tomislav Šulj

Posuditelj građe: Ivan Vuletić

Mjesto prezentiranja: Gradski muzej Vukovar od 16-20. studenog 2023.