Čepin, 06.lipnja 2024.

U Hrvatskom domu u Čepinu, u četvrtak, 6. lipnja 2024. održana je izvještajna Skupština KUBIS DR OBŽ za 2023. godinu i javna tribina pod nazivom “Izmjene i dopune zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, zdravstveni pregledi i prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata”.

Sanja Ivković, voditeljica područnog odjela Osijek MHB iznijela je ključne informacije o nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima.Istaknula je promjene materijalnih prava u vidu povećanja iznosa mirovina i invalidnina s nadom da će isto dijelom unaprijediti materijalni status hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Najavila je osnivanje javnih ustanova za trajni smještaj branitelja uz zdravstvenu skrb kao novi zakonski okvir koji će pridonijeti boljem kvalitetu života i podršci važnoj populaciji.

Boris Abičić, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije, u svom izlaganju detaljno se osvrnuo na novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje i ostvarivanju pravu na jednokratnu novčanu pomoć.

Matea Matanov, pravnica u Hrvatskom zavodu za socijalni rad, predstavila je Zakon o inkluzivnom dodatku i ostvarivanje novih prava starijih i osoba s invaliditetom.

Kristina Vuković, viša stručna savjetnica Područnog odjela MHB-a u Osijeku izlaganje je usmjerenila na područje aktivnosti MHB s ciljem zaštite, očuvanja i unaprjeđivanju zdravlja.

Tajana Mundweil, viša stručna savjetnica Doma hrvatskih veterana prezentirala je mogućnosti boravka veterana i njihovih obitelji u Veteranskim centrima Sinj, Šibenik, Petrinja, Daruvar i Lipik, njihovim uslugama i modelu rada.

Ružica Roso, viša stručna savjetnica MHB u Osijeku iznijela je zabrinjavajuće podatke o velikom broju samoubojstava osoba starije životne dobi i branitelja, njihovoj pravovremenoj  prevenciji te nagasila kako su vrata područne jedinice Ministarstva u Osijeku uvijek otvorena za savjete i pomoć.

Kvalitetno pripremljena tribina zaključena je pitanjima sudionika vezano za određene nejasnoće oko provedbe predstavljenih izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja koje su stupile na snagu 1. siječnja 2024. godine.

Tekst: Z. Dernaj
Foto: Z. Dernaj, Z. Jožef i D. Jurmanović

https://youtu.be/jdpgO68HOzY?si=9CB7QgpMmEBDqPDs