GODIŠNJE IZVJEŠĆE O RADU UDRUGE HEROJI OSIJEKA ZA 2021. GOD.

Opisno izvješće

Iza nas je 2021. godina rada sa velikim brojem realiziranih aktivnosti, izuzetno kvalitetnih projekata i programa označila je nastavak snažne afirmacije HEROJE OSIJEKA udruge hrvatskih branitelja, invalida, stradalnika, domoljuba i njihovih obitelji jednom od najznačajnijih u Osijeku i Slavoniji i Baranji.

Plod je to višegodišnjeg kvalitetnog rada, promišljanja i izvrsnih programa i projekata, posebno na nacionalnom i međunarodnom promicanju vrijednosti iz Domovinskog obrambenog rata, solidarnosti, poduzetništva i izvaninstitucionalne skrbi o braniteljima-veteranima i članovima njihovih obitelji. Tijekom 2021. godine udruga je organizirala, participirala i sudjelovala u realizaciji, potpori i iniciranju,  brojnih aktivnosti i programa, a posebno se izdvaja šest središnjih i najvažnijih aktivnosti:

1. SUDJELOVANJE UDRUGE NA BROJNIM BRANITELJSKIM OBLJETNICAMA DOGAĐAJA IZ DOMOVINSKOG RATA I RADU KUBIS-a DR OBŽ

Izaslanici udruge Heroji Osijeka tijekom 2021. godine sudjelovali su na brojnim svečanostima obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata i to u  Osijeku, Nemetinu, Sarvašu, Bogdanovcima, Vukovaru,…

Predsjednik udruge zauzeo je čvrsto stajalište na sjednici GO KUBIS DR OBŽ u prosincu 2021. s ciljem završetka inicijative i projekta preimenovanja Zapadne obilaznice grada Osijeka u Obilaznicu 130. brigade HV, te umjesto Muzeja rata (ratova) podržana i uspostava Muzeja Domovinskog rata u Osijeku. Ista stajališta Heroja Osijeka potvrdila je i Skupština KUBIS-a DR OBŽ.

2. OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA USTROJA 130. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE OSIJEK

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je u svom Uredu 25. Listopada 2021. članove Udruge Heroji Osijeka, pripadnicima 130. brigade Hrvatske vojske Osijek povodom 30. obljetnice ustroja 130. brigade HV-a Osijek.

Članovi Udruge Heroji Osijeka upoznali su predsjednika Milanovića s uvjetima u kojima je 25. listopada 1991. osnovana 130. brigada Hrvatske vojske koja se tijekom studenoga, posebice nakon okupacije Vukovara, našla na glavnom pravcu djelovanja neprijatelja s ciljem presijecanja ceste Osijek-Đakovo i stvaranja obruča oko grada Osijeka. Ratni zapovjednik brigade Živko Mijić istaknuo je hrabrost njenih pripadnika zahvaljujući kojoj je zaustavljena agresija na Slavoniju i Istočnu Hrvatsku, a Osijek obranjen. Kroz 130. brigadu prošlo je više od 3500 branitelja, a imala je i velike ljudske žrtve: 63 poginula, 370 ranjenih, a 22 pripadnika i danas se smatraju nestalima.

Na sastanku su govorili i o velikom doprinosu inženjeraca 130. brigade. Kako je istaknuo ratni načelnik inženjerije, danas predsjednik Udruge Zlatko Dernaj, prvi su u Hrvatskoj počeli i s razminiravanjem kako bi omogućili poljoprivrednu i gospodarsku aktivnost u Osijeku.   Uspješno je razminirano više od 10.000 hektara poljoprivrednih površina IPK Osijek i vraćeno u proizvodnu svrhu, očišćeno i razminirano je i selo Ivanovac s kompletnim atarom, sjeverna i južna trasa dalekovoda prema TF Ernestinovo, vojni poligon u Čepinu, poligon u Osijeku.

Kao svoj najvažniji  projekt predstavnici Udruge istaknuli su izuzetno uspješnu multimedijsku izložbu „Osijek na udaru brutalne agresije“ koja je bila postavljena ne samo diljem Hrvatske, već i u nekoliko europskih gradova, pa i u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Predsjedniku Milanoviću predstavili su i svoj projekt otvaranja muzeja Domovinskog rata u Osijeku, te zatražili njegovu potporu za realizaciju projekta.

Na sastanku u Uredu predsjednika bili su bivši pripadnici 130. Brigade HV Osijek, članovi Udruge Heroji Osijeka zapovjednik 130. brigade HV-a Osijek Živko Mijić, načelnik Inženjerije i predsjednik Udruge Heroji Osijeka Zlatko Dernaj, načelnik RBHO i pomoćnik načelnika Stožera za operativne poslove Milan Prpić, načelnik Intendantske službe Vladimir Cini, zapovjednik Inženjerijske satnije Pavao Bradarić, referent u Zapovjedništvu brigade Ivana Hećimović, vojni inženjerci Dalibor Demeter, Ivica Govorušić i Željko Dodig te referent općih poslova Inženjerijske satnije Miroslav Pavrlišek.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

3. USPJEŠNA PRIJAVA NA NATJEČAJ HEP-a “Svjetlo na zajedničkom putu”

Udruzi je odobren iznos od 10.000,00 kn za provedbu projekta multimedijalne izložbe “Osijek na udaru brutalne agresije”.

4. PREDSTAVLJEN PROJEKT IZVANINSTITUCIONALNE SKRBI I POMOĆI BRANITELJIMA

Udruga je nakon sudjelovanja u brojnim aktivnostima i humanitarnim akcijama osmislila i predstavila projekt ZAJEDNIŠTVO JE NAŠA SNAGA  /VETERANI ZA VETERANE/ izvaninstitucionalne skrbi i pomoći braniteljima, masaže i rehabilitacije putem stručnog medicinskog osoblja-volontera članova udruge. Isti projekt nominiran je za sufinanciranje u okviru natječaja za sredstva braniteljskih udruga OBŽ u 2022. godini.

5. ODOBRAVANJE EU PROJEKTA “PRAVO NA DOM I MIRNA REINTEGRACIJA HRVATSKOG PODUNAVLJA”

Partnerima Zajednici povratnika Osječko-baranjske županije i Herojima Osijeka u okviru ESF poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“odobren je projekt “Pravo na dom i mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja” EU – UP.04.2.1.11.0278.

6. FINANCIJSKA PODŠKA NACIONALNE ZAKLADE ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA

Kvalitetan rad udruge prepoznat je institucionalnom financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju rada, rast i razvoj u trogodišnjem periodu od 2020. do 2022. godine. Uz aktivnosti brojnih volontera stalno je zaposlena invalidna osoba, razvojačeni hrvatski branitelj-dragovoljac na mjestu tehničkog tajnika udruge.

 

Financijsko izvješće

□  Prihodi

1. Prenesen prihod iz 2020. god. ……………………………………….10.250,00 kn

2. Donacija državnog proračuna …………………………………….134.750,00 kn

3. Prihodi od članarina …………….……………………………………………..3.600,00 kn

4. Prihodi od trgovačkih društava i ostalih pravnih osoba …10.000,00 kn

5. Prihodi od povezanih neprofitnih organizacija ……………….4.310,00 kn

Ukupno ostvareni prihod organizacije u 2021. god….………152.660,00 kn

 

□  Rashodi

1. Izdaci za usluge (računalne, intelektualne, usluge platnog prometa , najamnina,  režijski i troškovi telekomunikacije i sl.) ….62.529,00 kn

2. Rashodi za plaće………………………………………………………………. 63.988 kn

3. Izdaci za naknade i troškove službenog putovanja ….18.276,00 kn

4. Ostali materijalni rashodi………………………………………. 11.803,00 kn

Ukupni rashodi organizacije u 2021. god. ………………. 156.596,00 kn

Stanje na računu na dan 31.12.2021…………………………… 6.759,00 kn