Doha, Quatar, 09/10. 12.2022.

Ponesen plasmanom Hrvatske nogometne reprezentacije u završnicu Svjetskog nogometnog prvenstva Quatar 2022., nakon pobjede protiv Japana sa dugogodišnjim prijateljem zaputio sam se na nogometno navijački, turistički i istraživački izlet uz upoznavanje drugih naroda, njihove kulture i običaja.

Neplanirano putovanje uvijek je puno izazova i neočekivanih situacija, što smo osjetili već pri slijetanju u zračnu luku Dubai (DXB). U prvotnoj namjeri iznajmljivanja automobila za nastavak putovanja u Dohu, zatekla nas je obveza posjedovanja internacionalne vozačke dozvole koju građani RH moraju imati, kako bi iznajmili vozilo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za razliku od drugih građana EU, kao i dodatnog pologa za osiguranje vozila. Zahvaljujući ljubaznosti osoblja rent a car poslovnice doznali smo da u državu Quatar možemo ući samo sa vlastitim vozilom te isto iznajmljivanje na sreću nismo realizirali.

Zadovoljni novim saznanjem i izbjegnutim dodatnim problemima i troškovima ostala je jedina opcija ukrcati se u zrakoplov i stići na odredište. No, svi letovi su odavno već mjesecima popunjeni, pa smo nakon informiranja i pomoći susretljivog osoblja aerodroma, spas potražili 50 km od Dubaija udaljenom Al Mactoum Internacional Airportu (DWC) gdje gotovo svaki sat polijeću zrakoplovi za Dohu. No, za kupovinu avionske karte pored ulaznice za utakmicu trebala je i Quatarska ulazna viza Hayya, koju nismo imali jer nemamo unaprijed rezerviran hotel.

Pored upornosti i silne želje za dolaskom na povijesni četvrt finalni dvoboj Vatrenih i Canarinha, koja je te noći izgledala gotovo neostvariva, preostala nam je samo uljuđena diplomacija, ljubaznost i english speech što je uvijek najbolji put pa uspjeh nije izostao. Unatoč popunjenim avionima i hordi navijača Brazila, Argentine, Engleske,  Nizozemske,… te nakon 5 sati čekanja i izgubljene noći u rano jutro kooperativno osoblje aerodroma prodaje nam  prve dvije slobodne „go-show ticket“(po cijeni kojom bi  u normalnim okolnostima stigli do Amerike) i bez Hayye s(p)retno se ukrcavamo u zrakoplov kompanije Fly Dubai za Dohu, Quatar.

Slijetanje u pustinju iz koje se na obali Perzijskog zaljeva pojavljuje supermoderni grad Doha bilo je zaista spektakularno. Već na samom internacionalnom aerodromu Hamad u Dohi (DIA) sve je ukazivalo na izuzetnu ljubaznost domaćina. Oduševljenje konačnim dolaskom na odredište i smještanjem u hotel te presvlačenjem u „kocke“, unatoč izgubljenoj noći na putu, bio je početak najboljeg dijela Quatarske priče.

Taxijem simpatičnog i razgovorljivog vozača Salima krstarimo modernim avenijama i upoznajemo se sa biserima moderne i tradicionalne arhitekture Dohe. Nacionalni muzej, kao i muzej Islamske umjetnosti ostavljaju nas bez daha, ali nisu jedini. Usput smo doznali mnoštvo podataka o povijesti grada, a posebno o čak osam velebnih stadiona izgrađenih za Mundijal.

Dolaskom u središte Dohe prolazimo trgovima i parkovima koji se zelene usred pustinje, uslijedilo je fotografiranje čovjeka u bijelo-crvenim kockama na upit brojnih nogometnih fanova i doživljaj za pamćenje susret sa slavnim turskim chef-om Nusret Gökçe, poznatijem kao Salt Bae u njegovom sjajnom restoranu Nusr-Et Steakhouse na promenadi u Dohi pored velebnog Sheraton hotela.

Oduševljenju nije bilo kraja kada smo uz aveniju na modernoj zgradi u središnjem dijelu Dohe na putu prema Education City stadionu ugledali golemu fotografiju hrvatskog nogometnog idola i kapetana reprezentacije Luke Modrića.

Toga 09. prosinca 2022. bio je 22. najuzbudljiviji dan 22. Svjetskog nogometnog prvenstva. U jednom danu u istom gradu na rasporedu su bile čak dvije utakmice četvrtfinala ona naša Brazil – Hrvatska i Argentina – Nizozemska.

Raniji dolazak na stadion bio nam je imperativ jer Hayya kod još nije bio aktiviran pa je time ulazak na stadion i nadalje bio pod upitnikom. No, sreća prati hrabre i na samom ulazu u stadion Hayya kod je ipak aktiviran te smo nakon očitavanja istog, umalo kobnog viznog koda i FIFA ulaznice od strane ljubaznih redara, koji su otvoreno pokazivali simpatiju za malenu Hrvatsku, konačno ušli na prostor oko stadiona.

Hrvatski ponos i sreća pomiješali su se sa oduševljenjem, no prije ulaska na tribine stadiona čekao nas je još susret sa brojnim fotoreporterima i novinarima TV kuća što zbog ranog pristizanja, što zbog navijačkog vizuala, za koje smo davali optimistične izjave u live programu, zajedno sa Brazilskim fanovima.

Nov novcat stadion sa tri galerije, ekranima, svjetlosnim efektima i klima uređajima, gdje redari odmah brišu proliveno piće neopreznih navijača ostavio nas je zatečenim.

Hrvatska navijačka zastava pristigla iz Crikvenice, koju smo ponosno raširili tijekom intoniranja himne bila je uvod u savršeni rasplet i slavlje nakon šokantne utakmice. Ispred nas dogodio se i Neymar Jr.-ov slalom za vodstvo Brazila u prvom produžetku i nakon promjena strana majstorija Mislava Oršića i Brune Petkovića za poravnanje Hrvatske.

https://sport.hrt.hr/hrvatska-na-sp-u/sjajna-akcija-orsica-i-petkovica-za-gol-u-117-minuti–10493261

Jedanaesterci su na (ne)sreću bili na suprotnoj strani tako da smo ih uspjeli preživjeti i beskrajno se radovati povijesnom uspjehu Vatrenih pobjedi protiv velikog Brazila i trećem hrvatskom polufinalu na Svjetskom nogometnom prvenstvu, zajedno sa navijačima pristiglim iz svih dijelova Lijepe Naše.

Slijedeće jutro doživjeli smo nesvakidašnji prizor – kišu u pustinji te je odlazak iz Dohe u Dubai poprimio nostalgični scenarij.

Quatar je najmanja zemlja, koja je ikad organizirala natjecanje takvih “gabarita”, površinom manja od Crne Gore i teško će se u bliskoj budućnosti ponoviti slučaj da se na takvom mikroprostoru jednog grada smjesti 32 reprezentacije, toliko stadiona, kampova, iznad svega – preko milijun navijača.

Briljantna organizacija svjetskog nogometnog prvenstva u Qataru bila je očigledna na svakom koraku. Za sjajnu organizaciju događaja kakvo je Svjetsko prvenstvo nisu dovoljni samo stadioni, hoteli, putevi, aerodromi – potrebna je i ljubaznost i profesionalnost svih koji su uključeni u veliki sistem.

„Quatari“ kako govori naš simpatični taxsist Salim, položili su ispit. Na svakoj stanici novoizgrađenog, potpuno automatiziranog metroa, koji vozi bez vozača, imati veliku pomoć u svakom taxiju, od strane volontera, “običnog” čovjeka na ulici, u svakom dijelu grada pa do redara i gotovo nevidljivih policajaca nije slučajnost, dokaz je to kulture i tradicije.

Zimski Mundijal u Quataru 2022., a ljetno vrijeme sa temperaturama između 25 i 30 stupnjeva mnogima će ostati u lijepom sjećanju, posebno nama Hrvatima zbog još jednog velikog uspjeha i treće osvojene medalje.

Players of Croatia’s celebrate defeating Brazil in a penalty shootout during a World Cup quarterfinal soccer match at the Education City Stadium in Al Rayyan, Qatar, Friday, Dec. 9, 2022.