Ivanovac – selo koje nikada nije palo u ruke neprijatelja

Ivanovac, 20. studeni 2021.

Punih je 30 godina prošlo od tužnoga dana kada su mještani Ivanovca uslijed rata prognani iz svoga sela i svojih domova. Polaganjem vijenaca i svijeća pred Spomen obilježjem te zajedničkom molitvom odana je  počast za sve poginule i nestale vojne i civilne žrtve u Domovinskom ratu.
Delegacija udruge veterana 130. brigade HV HEROJI OSIJEKA pridružila se svečanosti odavanja počasti paljenjem svijeća na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima i civilima Ivanovac.
Po završetku svečanog protokola župnik župe sv. Rozalije, djevice; velečasni Andrija Vrbanić u župnoj crkvi u Ivanovcu služio je svetu misu za 31 nevinu žrtavu u obrani mjesta. Neka im je vječna slava i hvala!
Nakon okupacije Vukovara, srpskim postrojbama u cilju je bilo  osvojiti grad Osijek, te su jakim oklopno-motoriziranim snagama i naoružanjem krenuli opkoliti Osijek sa južne strane, a Ivanovac je neprestano bio na meti srpskog bombardiranja.
Hrvatska vojska u Ivanovcu koju je činila 2. bojna 130. brigade i 3. bojna 132. našičke brigade HV uspjela je zaustaviti agresora izvanredno odrađenim poslovima inženjerijskog osiguranja i inovativnom taktikom ratovanja.
Ivanovac je već u ljeto 1992. godine potpuno razminiran, a sa tabli u ataru skidani su usjevi, koji se zbog ratnih djelovanja nisu uspjeli skinuti u jesen ’91.  Selo je asanirano, očišćeno od građevinskog materijala srušenih i oštećenih kuća, koji je odvezen na novo organizirano smetište. Posao oko razminiranja, kao prvog razminiranog mjesta u Hrvatskoj na prvoj crti bojišta i uređenja uspješno je odradila inženjerija 130. brigade HV na čelu sa Načelnikom inženjerije bojnikom Zlatkom Dernaj. Već u jesen ’92. vratili su se izbjegli mještani, pa je počela i školska godina u mjesnoj školi.
Hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja u obrani i obnovi zlatnim je slovima upisana u povijest Domovinskog rata u Slavoniji.