Aljmaš, 1. kolovoza 2023.

Najveći egzodus mirnih stanovnika Erduta, Dalja i Aljmaša u povijesti ovih krajeva dogodio se na današnji dan 1991. godine. Tenkovi tzv. JNA prešli su preko Dunava zajedno sa srpskim dobrovoljcima u ovaj najistočniji dio Hrvatske, okupirali Erdut, u Dalju masakrirali  i slomili otpor policije te izvršili masakr nad 39 hrvatskih policajaca, pripadnika civilne zaštite i civila te krenuli na Aljmaš. U to vrijeme su domaći pobunjeni Srbi zajedno  postrojbama Novosadskom korpusa tzv JNA blokirali u Bijelom Brdu prolaz prema Osijeku i jedini mogući put spasa bila je rijeka Dunav i Drava.
Iz Osijeka je stigao šlep za rasute terete i s njim ekipa HTV-a s novinarom Žarkom Plevnikom, snimateljom Žarkom Kaićem i tehničarom Božidarom Pipunićem. Snimili su svaki detalj egzodusa te neviđene ljudske tragedije. Svijet je vidio te snimke ali ništa nije učinio. Naprotiv. Našao se tu i riječni tegljač “Kumanovo”, čiji se kapetan, žrtvujući vlastiti život, a možda i svoje obitelji, usudio prekinuti svoje putovanje, pristati uz obalu Dunava u Aljmašu, ukrcati preostale, uglavnom hrvatske branitelje i odvesti ih, njemu nepoznatim plovnim putem, Dravom do luke Tranzit u Osijeku.
Prognani stanovnici  sedam dugih godina čekali su povratak koji se napokon dogodio 1. kolovoza 1998. po završetku mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.
Danas 1. kolovoza 2023. na 25. obljetnicu povratka Aljmašana na srušena ognjišta svečano su obilježeni povijesni događaji značajni za Svetište Gospe od Utočišta, a to su prije svega sjećanja na poginule, progonstvo i povratak, početak gradnje i posvetu crkve te blagoslov „Aljmaške Kalvarije“. Uz ovogodišnje obilježavanje i slavlje mise uz ostatke porušene crkve, održana je komemoracija uz Spomen-obilježje žrtvama Domovinskog rata  na obali Dunava u Aljmašu, gdje su na spomen ploči  imenima 13 aljmaških stradalnika vijence položila izaslanstva: Općine Erdut, MO Aljmaš, DVD-a Aljmaš i Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije uz molitvu koju je prevodio župnik i upravitelj aljmaškog Svetišta vlč. dr. sc. Tomislav Ćurić.
Svetu misu  za pokojne koji su svoje živote dali za slobodu u Aljmaškoj crkvi služio je novi aljmaški župnik pripominjući da “misu prikazuje za pokojne hrvatske branitelje, posebice za Aljmašane Mladena Palinkaša i Željka Svalinu, hrvatske policajce poginule 1. kolovoza 1991. godine u Dalju”. Posebno je naglasio “povratak Gospe nakon što je čudesno preživjela čak četiri rušenja aljmaške crkve. I pod ruševinama da Gospin kip preživi je čudo Božje ljubavi prema nama.“
Ispred udruge Heroji Osijeka komemoraciji i misi nazočio je predsjednik udruge Zlatko Dernaj  te brojni hodočasnici i Aljmaški župljani.