Bogdanovci, 09/10. studeni 2021.

Obilježavanje okupacije Bogdanovaca započelo je 09. studenog navečer paljenjem 133 svijeće i molitvom za žrtve velikosrpskih zločina u obrani naselja, kojemu se pridružila i delegacija braniteljske udruge HEROJI OSIJEKA.
Nakon toga uslijedila je slavonska premijera filma “Bogdanovci između zvijezda” u Hrvatskom domu, koja je zbog velikog interesa doživjela čak 2 projekcije.
Dokumentarno-igrani film redatelja Stipe Majića prema priči Vinka Žanića svjedočanstvo je iznimne hrabrosti, koju su hrvatski vojnici pokazali braneći malo slavonsko selo Bogdanovci nadomak Vukovara.

Na sam dan okupacije 10. studenog služena je Sveta misa zadušnica u Župnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića. Brojna izaslanstva Vlade, Sabora RH, Ministarstva obrane i hrvatskih branitelja, MUP-a, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Općine Bogdanovci. roditelja stradalnika i predstavnika braniteljskih udruga iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili su 30. obljetnicu stradanja branitelja i civila Bogdanovaca. Počast su odali i predstavnici Veleposlanstva Kosova iz Zagreba.
Nakon okupacije Bogdanovaca u velikosrpskoj agresiji 1991., naselja nedaleko Vukovara, herojski grad našao se u potpunom okruženju srpskih paravojnih postrojba i JNA.

Na svečanosti, zajedno sa delegacijom Zajednice povratnika OBŽ, predsjednik udruge Heroji Osijeka bojnik Zlatko Dernaj zapalio je svijeću i poklonio se žrtvama kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima u središtu Bogdanovaca.