Bilje, 23. kolovoza 2022.

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije  (ZP OBŽ) kod spomen obilježja na Biljskoj cesti koja iz Osijeka vodi prema Baranji, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježila je 23. kolovoza – Dan sjećanja na velikosrpsku agresiju, okupaciju Baranje i progon nesrpskog stanovništva.

Branko Pek, predsjednik ZP OBŽ naglasio je kako je nakon ulaska Novosadskog korpus JNA preko Batinskog mosta 3. srpnja 1991. u Baranju, lokalni ekstremisti počeli su sa zastrašivanjem stanovništva što je unosilo sve veću uznemirenost i nesigurnost sve do 22. i 23. kolovoza kada su Srbi uz pomoć JNA protjerali sve stanovnike, koji nisu bili srpske nacionalnosti prema Osijeku i prema Republici Madarskoj.

„Oni, mahom stariji, koji nisu htjeli otići skupo su to platili. Okupatori su ih koristili kao robove za najteže poslove, a više od 200 osoba su mučki ubili u vrijeme okupacije od 1991. do 1998. godine kada je završila mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja“.

“Naredbodavci i izvršitelji zločina nad nedužnim civilima dobro su poznati vlasti, neki se i danas slobodno šeću tim prostorima, a za počinjene zločine nitko nije odgovarao. Iako optuženi počinitelje tih zlodjela umjesto pravedne kazne su oslobođeni “, zaključio je Pek.

Obilježavanje okupacije Baranje nastavljeno je u prostorijama Općine Bilje okruglim stolom na temu “Kada je započeo Domovinski rat” koju su vodili brigadir Stjepan Antolašić i genaral Vinko Vrbanac uz nazočnost brojnih branitelja Baranje i grada Osijeka.

Obilježavanju 31. obljetnice progonstva nesrpskog stanovništva Baranje u Domovinskom ratu sudjelovali su izaslanici jedinica lokalne samouprave s područja Baranje, Osijeka i Osječko-baranjske županije  te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

U ime Heroja Osijeka svečanom obilježavanju Dana sjećanja na okupaciju Baranje nazočio je predsjednik udruge bojnik Zlatko Dernaj.