Osijek, 21. listopada 2023.

Ponosni hrvatski branitelji heroji obrane grada Osijeka, pripadnici slavne 130. brigade HV slave svoj dan ustroja, važan datum obrane grada u Domovinskom ratu. Legendarna brigada, na svojim položajima na južnoj obrani Osijeka u kratko vrijeme, u izuzetno složenim uvjetima napada agresora, uspjela se ustrojiti, organizirati linije obrane, popuniti ljudstvom i materijalno-tehničkim sredstvima te zauvijek zaustaviti i pobijediti velikosrpskog agresora na prilazima gradu.

Dan 25. listopada 1991. godine zlatnim je slovima upisan u povijest grada jer je formiranjem 130. brigade Hrvatske vojske značajno ojačana južna obrana Osijeka odakle je prijetila velika opasnost prodora neprijateljskih snaga i presijecanja prometnice između Osijeka i Đakova pa je brigada dobila izuzetno zahtjevnu zadaću onemogućavanja daljnjeg prodora agresora prema zapadu i potpunog okruženja grada, a koju je u potpunosti izvršila i time ispisala pobjedničku povijest hrvatskih bojovnika te ušla u legendu.

Brigada je dala veliki obol u obrani Osijeka sa 63 poginula pripadnika, 22 nestala i 370 ranjenih vojnika od kojih je 8 najtežih invalida. Zahvalnost na njihovu žrtvu i sjećanje na njihovu hrabrost, odlučnost i herojski čin polaganja života za obranu doma, svoga grada i jedine nam Domovine neka nam zauvijek bude poticaj za izgradnju prosperitetne Hrvatske države zadovoljnih i sretnih ljudi.

Slogan ovogodišnje svečane 32. Obljetnice 130. brigade HV glasi: “Naša sudbina je u našim rukama. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!” Dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik Republike Hrvatske.

Središnji događaj obljetnice je svečana premijera dokumentarnog filma “HEROJI OSIJEKA-130. BRIGADA HRVATSKE VOJSKE” koji nas originalnim ratnim video zapisima vraća u povijesno vrijeme zajedništva, heroja, ponosa i slave hrvatskih branitelja i građana te konačnog zaustavljanja velikosrpske agresije i veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu. Scenarij i režiju dokumentarnog filma potpisuju ratni Načelnik inženjerije i predsjednik Heroja Osijeka bojnik Zlatko Dernaj, a montažu ratni montažer HTV-a i predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek.

Svečanost obilježavanja 32. Obljetnice ustroja 130. brigade Hrvatske vojske, Dan heroja Osijeka, održati će se u velikoj dvorani Nadbiskupskog Vikarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije u Osijeku, Josipa Jurja Strossmayera 58 u petak, 27. listopada 2023. s početkom u 18 sati.

Važno je napomenuti kako je nastupajuća obljetnica ujedno i 18.  u nizu u organizaciji udruge HEROJI OSIJEKA (ranije Udruga veterana 130. brigade HV) koja slavi 10 godina formalnog ustroja o čijem će izuzetno uspješnom doprinosu promicanja vrijednosti hrvatskih branitelja i Domovinskog rata diljem Hrvatske i Europe na svečanosti govoriti dugogodišnji predsjednik udruge bojnik Zlatko Dernaj i počasni predsjednik udruge, ratni zapovjednik brigade pukovnik Živko Mijić.

U nastavku svečanosti ispred udruge Heroji Osijeka biti će dodijeljene Povelje zahvalnosti zaslužnim osječkim braniteljima, kao i pripadnicima 130. brigade HV za iskazanu hrabrost i junaštvo u obrani grada Osijeka te promicanja zajedništva branitelja Osijeka.

Na kraju svečanosti biti će upriličen domoljubni glazbeni program na kome će nastupiti Hrvatsko obrtničko pjevačko i glazbeno društvo “ZRINSKI” i hrvatska glazbena diva Tereza Kesovija.

Pozivamo sve branitelje, domoljube i građane, posebno mladež na svečanost obljetnice u znak iskazivanja poštovanja braniteljima Osijeka i isticanja zajedništva hrvatskih branitelja i građana, što je rezultiralo povijesnom pobjedom i trajnim označavanjem Osijeka Nepokorenim gradom.

 

PROGRAM 32. OBLJETNICE USTROJA 130. BRIGADE HV

NADBISKUPSKI VIKARIJAT OSIJEK, PETAK 27. LISTOPADA 2023.

– 18:00h  SVEČANA PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA “HEROJI OSIJEKA-130. BRIGADA  HRVATSKE VOJSKE”

– 18:30h  SVEČANA AKADEMIJA 32. OBLJETNICE USTROJA 130. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE OSIJEK

– 18:50h  SVEČANOST DODJELE POVELJA ZAHVALNOSTI ZASLUŽNIM OSJEČKIM BRANITELJIMA I PRIPADNICIMA 130. BRIGADE HV

– 19:00h  DOMOLJUBNI GLAZBENI PROGRAM

SPOMENIK POGINULIM BRANITELJIMA TRG SLOBODE OSIJEK, UTORAK 31.LISTOPADA 2023.

–  10:00h SVEČANOST POLAGANJA VIJENACA I PALJENJA SVIJEĆA

 

130. Brigada HV III Čepinska bojna III satnija 1991. godine