Moć audio vizualnog televizijskog medija i manipulacije građana bez jasnih stajališta i ukusa još je jednom definirana na ovogodišnjoj DORI, izboru za pjesmu koja će predstavljati Hrvatsku na pjesmi Eurovizije.

Prije svega autor ovog teksta izraziti je rock’n’roll fan i isti glazbeni žanr osobno favorizira daleko ispred pop, r’n’b i drugih.  U eri kada je vrlo malo kvalitetnih autora na pozicijama hrvatske zabavne glazbe, ista sve više poprima kič elemente i utjecaje sa istoka.

Ovogodišnji izrežirani pobjednici DORE, na način ranije proglašenih favorita i/ili već pobjednika uz sugestije TV centrima, čiji su žiriji gotovo plebiscitarno oduševljeno glasovali upravo za kontraverznu pjesmu  “Mama ŠČ!” ponovo su prezentirali snagu i smjer medija te politike koju želimo pokazati Europi. Provokativni nastup uz kostimografiju i video pozadinu kopiranu iz videa “Bohemian Rhapsody”, daleko primjerenijeg scenskog vizuala legendarne grupe Queen, jasno da nije niti originalan, niti neobičan, kao i sam iritantan tekst pjesme. Navodna antiratna poruka koja neposredno aludira na rusku okupaciju Ukrajine predstavljena na apsurdan, eksplicitan i provokativan način pretvorena je u namjerni  kičasti cirkus. Kako je ista predstava u mnogome prekršila pravila javne televizije o čemu progovaraju brojni mediji upitan je krajnji epilog u Liverpoolu.

Let 3 i inače malo koga ostavlja ravnodušnim, a to se pokazalo i u ovom slučaju. Iako su i pjesma i nastup intrigantnih i vulgarnih riječkih rokera kod mnogih naišli na kritike, pa čak i pozive na diskvalifikaciju, mnogo je i onih koji vjeruju da “Mama ŠČ!” itekako ima šanse za uspjeh u Liverpoolu, gdje se u svibnju održava natjecanje za pjesmu Eurovizije. Iz Leta 3 već su najavili da će u Liverpool traktorom, baš kao što su došli i na Doru u Opatiji.

Pobjeda na Dori Letu 3 i “Mami ŠČ!” donijela je pozornost međunarodne publike koja prati Eurosong, zaintrigirane, između ostalih prijavljenih skladbi. Iako možda naizgled neprevodiva, pjesma je dobila i engleski prijevod. Let 3 bi pjesmu i u Liverpoolu trebao izvesti na hrvatskom, HRT je BBC-ju i EBU-u poslao prijevod kako bi publika i žiri bolje ili uopće shvatili njezinu poruku. Posebno je indikativno kako neki mediji već špekuliraju organiziranjem Eurosonga u Rijeci dogodine nakon pobjede “Mame ŠČ!”.

Na kraju ostaje otvoreno pitanje zbog čega je ovakva kontroverzna pjesma; svojevrsni politički performans, koja turističkoj zemlji donosi daleko više štete nego koristi; nametnuta i pogurana predstavljati Hrvatsku na međunarodnoj razini.

No, nije li pjesma Nevera (Lei lei) Harmonije Disonance; seksteta vrsnih pjevačica tradicijske glazbe, mogla i trebala dobiti adekvatni vizualni i scenski tretman monopolističkog televizijskog medija, posebno stoga jer promiče originalnu hrvatsku glazbu i prirodne ljepote lijepe naše, ne izaziva bilo kakve kontroverze i sukobe; neusporedivo primjerenija međunarodnoj afirmaciji hrvatske glazbene kulture i umjetnosti.

Trebaju li nam polemike, kontroverzni eksplicitni kič, militantna destrukcija i/ili bilo kakav povod za nove sukobe izazvane glazbom ili bi glazba trebala biti plemenita umjetnost, zvonka radost i afirmacija kulturne razine jednog naroda.

Zlatko Dernaj

Harmonija Disonance