Osijek, 14. srpnja 2023.

U organizaciji Heroja Osijeka u Upravi za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku (Veteranski centar) u petak 14. srpnja 2023.  održavana je 70. radionica psihosocijalnog osnaživanja i druženja polaznika koje provodi Margita Radanović, diplomirana psihologinja i zaposlenika angažiranih na provedbi, čime se približio završetak provođenja projekta Europskog socijalnog fonda uz  planirane još dvije preostale radionice.

Edukativne radionice psihološkog i socijalnog osnaživanja veterana u okviru EU projekta “Pravo na dom i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja” Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije u partnerstvu s udrugom “Heroji Osijeka” usmjerene  jačanju psihološke otpornosti, samoučinkovitosti i kapaciteta za nošenje sa stresom kroz edukaciju, proradu iskustava i izgradnju praktičnih vještina došle su u završnu fazu kada se sumiraju rezultati i propitkuje svrha i učinkovitost postignutih rezulatata.

Kroz susrete i nazočnost radionicama na kvalitetan način promicano je socijalno uključivanje polaznika, putem izgradnje grupne kohezije, povezivanja korisnika i međusobne  razmjene iskustava i informacija tijekom susreta. Od problema koje su polaznici isticali najčešći su briga o budućnosti, nedostatak financija, narušeno tjelesno zdravlje, problemi s pravnim sustavom, mnogostruki obiteljski problemi i nedostatak poštovanja i podrške okoline. Polaznici su tijekom provedenog programa osnaživanja usvojili nova znanja i  adekvatne socijalne i emocionalne vještine, koje će moći primjenjivati u interpersonalnim odnosima i svakodnevnom funkcioniranju. Stečene djelotvorne i učinkovite vještine, osjećaj subjektivne dobrobiti, zadovoljstva životom i kontrole nad vlastitim poteškoćama značajno će pomoći prevladavanju svakodnevnih negativnih životnih okolnosti sa krajnjim ciljem povećanja kvalitete života i prevenciji socijalne isključenosti veteranske populacije.

Prije formalnog završetka projekta 16. kolovoza ove godine održat će i nekoliko drugih aktivnosti kao i završna konferencija koja je planirana za 12. kolovoza.