Osijek, 4. prosinca 2021.

U povodu dana obrane grada Osijeka, u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, svečano je otvorena multimedijalna izložba fotografija iz Domovinskog rata, kao dio sveobuhvatnog projekta PRAVO NA DOM.

Multimedijalna izložba Pravo na dom je reprezentativni, dokumentaristički multimedijalni projekt, kojemu je cilj međunarodna prezentacija jedine i autentične istine i posljedica velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Autor izložbe je Branko Pek a suautor dr. sc. Ana Holjevac Tuković. Autor dokumentarnog filma “Velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku“ je Branko Pek.

Izložba je podijeljena u sedam cjelina: 1. Velikosrpska agresija; 2. Progonstvo; 3. Uloga međunarodne zajednice u ratu u Hrvatskoj i mirna reintegracija; 4. Obnova; 5. Povratak; 6. Ratne štete i 7. Razminiranje.

Svaka od tih tema je dokument za sebe, ali ima i zajedničku poveznicu koja želi prikazati posjetiteljima genezu započete ekspanzionističke politike Srbije, kojoj se pridružila i Crna Gora, za osvajanjem tuđih teritorija pa i po cijenu totalnog uništenja, zatim posljedice takve politike koje su prikazane s različitih aspekata, a epilog su ogromne ratne štete za koje do danas agresor nije odgovarao niti je stradalima nadoknadio bilo koji oblik ratne štete.

Srpska propaganda do danas uporno i kontinuirano na različite načine (diplomacijom, medijima, izložbama, filmovima) širi laži o genocidnosti Hrvatske i hrvatskoga naroda te provlači tezu o građanskom ratu, koja je u koliziji s događajima od 1991. do 1995. godine.

Za izložbu su korištene fotografije brojnih autora, svjedoka vremena i tih događaja te snimke zaslona – video snimaka brojnih svjetskih kao i hrvatskih snimatelja, koji su kamerama zabilježili pojedine događaje.

Izložba je tako osmišljena da s predstavljenih 110 fotografija priča nije završena već će se ona dopunjavati i po potrebi mijenjati u ovisnosti o tome kada će se i kojoj publici predstavljati kako bi u pojedinim situacijama bila što vjerodostojnija.

Hrvatski prognanici su na najbrutalniji način, zbog ekspanzionističkih težnji velikosrpske politike i agresije Jugoslavenske narodne armije (JNA) na mladu demokratsku Republiku Hrvatsku, doživjeli  egzodus kakav nije viđen od II. svjetskog rata. Na taj način je stotinama tisuća prognanika oduzeto temeljno ljudsko pravo – pravo na dom zajamčeno Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Brojne velikosrpske, dobrovoljačke i četničke horde, željne krvi i pljačke 1991. godine na najbrutalniji način lišile su nas prava na život u našim domovima i prisilile na progonstvo koje je trajalo punih sedam godina.

Već 1992. godine prvi prognanici su se počeli vraćati u Dubrovnik i dubrovačko zaleđe, a ovdje u istočnoj Hrvatskoj u Ivanovac. Zajednica povratnika sa 12 entuzijasta, koji smo imali hrabrosti predvoditi više od 550.000 obespravljenih i preko noći osiromašenih ljudi, stvorili smo moćnu organizaciju koja je brojnim akcijama, a osobito u svijetu jedinstvenom i do danas nedovoljno vrednovanom BLOKADOM UNPROFOR-a, utjecala na promjenu svjetske politike prema Hrvatskoj i dala „vjetar u leđa“ vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu da krene u vojno oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske te ostvari veličanstvenu pobjedu i natjera okupatora na potpunu kapitulaciju u operaciji Oluja.

Upravo o toj povijesti progovaraju svjedoci događaja kroz fotografije na ovoj izložbi koju smo nazvali PRAVO NA DOM, kao univerzalnog prava svake ljudske osobe.

Projekt izložbe zasluženo je dobio potporu najznačajnijih državnih institucija koje se bave prikupljanjem i arhiviranjem povijesne dokumentacije Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata,  Državnog arhiva u Osijeku i Državnog arhiva u Vukovaru, kao partnera te pokrovitelja Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Osijeka.

Kao što je u monografiji istoga naziva, čiji su urednici dr. Slobodan Lang i Branko Pek, ova tematika obrađena kroz devet poglavlja, tako je i izložba Pravo na dom, koncipirana da ispriča priču i svijetu pokaže onu stranu istine koju velikosrpska politika desetljećima zatomljuje.

Svečanom otvorenju izložbe nazočili su: ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata izv. prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku dr. sc, Dražen Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru viši arhivist Petar Elez, prof. Franjo Čičak, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Antun Blažević, voditelj odjela za branitelje grada Osijeka Jurica Tolj, zapovjednik 130. brigade HV Živko Mijić, načelnik općine Popovac Zoran Kontak, članovi Zajednice povratnika OBŽ te predstavnici braniteljske udruge veterana 130. brigade HV Heroji Osijeka.

Moderator je bila ratna izvjestiteljica prof. Nevenka Špoljarić, a svečanost je svojim izvanrednim i dirljivim nastupom uveličao kantautor Dubravko Lažeta.

Poželimo autoru puno uspjeha u daljnjem prezentiranju izložbe diljem Hrvatske i svijeta.

https://www.youtube.com/watch?v=87d48FaTqwU