Pečuh, 17. studenog 2023.

U Hrvatskoj gimnaziji, osnovnoj školi i učeničkom domu Miroslava Krleže u Pečuhu danas su profesorica Mirjana Murinyi i Rita Magyar, zamjenica ravnateljice organizirale svečano obilježavanje “Dana  sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje” prigodnim domoljubnim programom u kojemu je sudjelovala i Zajednica povratnika s multimedijalnom izložbom “Mirna reintegracija i pravo na dom” autora Branka Peka i dr. sc. Ane Holjevac Tuković, uz recenziju dr. sc. Ante Nazora ravnatelja Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Pozdravnim govorom obratila se zamjenica ravnateljice Rita Magyar, nakon čega se prigodnim govorom obratio Generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu brigadir Drago Horvat, koji je upečatljivim riječima svjedočio o svom sudjelovanju u Domovinskom ratu, kao jedan od zapovjednika legendarnih Tigrova, 1. Gardijske brigade Hrvatske vojske.

Svečanosti su uz već navedene prisustvovali konzul savjetnik Neven Marčić, član Upravnog odbora Zajednice povratnika Hrvatskog Podunavlja Dražen Vinković, Ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu Matej Gabrilo i bojnik Zlatko Dernaj, predsjednik braniteljske udruge Heroji Osijeka.

Posebno je bio emotivan nastup školske djece koja su prepunu dvoranu oduševila izvođenjem pjesama “Jedna je Hrvatska” i “Lijepa li si”. Nastavnica pjevanja Marta Rohonczi-Sàndorka zaslužuje veliku pohvalu za savršeno uvježbane domoljubne pjesme sa učenicima škole.

Uslijedilo je prikazivanje dokumentarnog filma o progonstvu hrvatskih građana tijekom Domovinskog rata i povratku nakon završetka mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. Potom se nazočnim učenicima, profesorima i uzvanicima obratio autor izložbe i dok. filma Branko Pek, predsjednik Zajednice povratnika OBŽ, nadahnutim govorom prepunim emocija i zahvale za organizaciju veličanstvene svečanosti i omogućavanja prezentiranja vrlo vrijedne izložbe u Hrvatskoj školi Miroslava Krleže u Pečuhu te uputio poruku mira i želju da se više nikada ovakva zla, kakva su vidjeli u filmu i na fotografijama, ne ponove.
Na kraju svečanosti poklonio je školskoj knjižnici knjige “Mirna reintegracija-pobjeda razumom” i “Pravo na dom”, čiji je ujedno autor i urednik.

Još jednom zahvaljujemo vodstvu škole i posebno nastavnici Mirjani Murinyi na prikazanom dostojanstvenom programu koji je sve nas ganuo do suza.

Foto/Video: Ákos Kollár, Trener Zoran, Zlatko Dernaj

IMG_7178IMG_7178