Osijek, 22. srpnja 2023.

Slavonci imaju široko i veliko srce poput ravnice iz koje su ponikli i to svoje srce rado dijele s drugima. Lome ih sa svih strana, ali se ne daju. Raselili ih po Europi, nepogode ih udaraju – a oni se dignu, otresu prašinu i ponosni kao i uvijek, dočekaju te kao da se ništa nije dogodilo. A sada imaju i na što biti ponosni. Novi brend nepokorenog grada moderni nogometni stadion izgrađen sredstvima novog  vlasnika NK Osijeka mađarskog poduzetnika Lörinca Mészárosa.

Osebujni poduzetnik Lörinc Mészáros po projektu osječkog arhitekta Mislava Salitrežića uložio je u Opus Arenu, nogometni stadion bez atletske staze sa 13.005 sjedećih mjesta, najveći infrastrukturni projekt u povijesti sportske arhitekture u modernoj Hrvatskoj 80 milijuna eura.

Osijek je konačno ušao u 21. stoljeće. Spektakularni stadion, moderno čudo pored Drave rezultiralo je novom navijačkom euforijom i ogromnim interesom za premijernu utakmicu otvaranja Hrvatske nogometne lige na novoj areni.

Ulaskom na novi osječki nogometni hram moglo se čuti “Ovo je senzacionalno”, “Nestvarno, kao da to nije HNL”, “Ovo je svemir” i slično, no uistinu ambijent niti malo ne zaostaje za onim viđenim na posljednjem svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru. Kada je domaća momčad istrčala na travnjak, stadion je eksplodirao kao da je aktivirana bomba, a iz svih grla predvođeni Kohortom akustičnom arenom odjekivalo je “Osijek, Osijek”. Već u četvrtoj minuti nakon prvog kornera Osijeka spretnim golom Ramon Mierez ispisao je povijest. Ako je itko zaslužio taj prvi gol – zaslužio ga je upravo argentinsko-osječki “El Toro”.

Nova era Osijeka je počela. Akustika stadiona očito je stvorila atmosferu koja nogometaše jednostavno tjera prema naprijed. NK Osijek izvanredno  je otvorio novu sezonu HNL-a, superiornom i nadmoćnom igrom ostvario  je 6:1 trijumf nad Slaven Belupom te otvorio novu poglavlje kluba na Pampasu! Niti najveći optimisti nisu se nadali da će momčad Stjepana Tomasa otvoriti vrata novog stadiona tako furiozno i raspucano te razgaliti deset tisuća navijača koji su unatoč nevremenu stigli na premijeru novog stadiona.

Ako se po jutru dan poznaje, simbioza tribina i onoga što su pokazali u uvodnoj utakmici sezone donijela je snagu Osijeku, koji bi mogao iznenaditi prognoze i napraviti velike stvari. Energija raspoloženih i rastračanih nogometaša Osijeka, maestralna igra i novi pobjednički uzlet na najmodernijem stadionu u Hrvatskoj ulijeva nadu za najbolju sezonu i najviši šampionski plasman.

Osijek je iznenadio sve! Vjerojatno i sami sebe načinom na koji su otvorili sezonu i obilježili otvaranje Opus Arene. Osijek je bio razigran, trkački moćan, efikasan… Šest golova, šest različitih strijelaca u ambijentu modernog nogometnog zdanja koji se samo poželjeti može.

Sinoć je bilo posebno lijepo biti Osječanin, ponosno nositi obilježja svoga grada, nogometnog kluba i Slavonije. Za ovakav Osijek, isplati se platiti ulaznicu, pješačiti i pokisnuti do stadiona bez parkinga za publiku, te biti dio pobjedničke euforije i spektakla.

Nadamo se da će otvorenje Opus Arene biti i začetak nove navijačke kulture u našemu gradu te kako će svojim izgledom i komforom biti mjesto obiteljskih okupljanja svih generacija na Osijekovim utakmicama.