Izložba ratnog stradanja Osijeka svečano otvorena u Hrvatskom domu Čepin

U čepinskom Hrvatskom domu u prigodi  obilježavanja 29. obljetnice ustroja 130. brigade Hrvatske vojske svečano je otvorena putujuća, važna, značajna i međunarodno uspješna multimedijalna izložba o ratnom razaranju i uništavanju kulturnih, gospodarskih, civilnih, sakralnih i sportskih objekata u brutalnoj velikosrpskoj agresiji na grad Osijek devedesetih.

Neposredno pred početak svečanosti otvorenja izložbe u Parku hrvatskih branitelja u znak dubokog pijeteta i zahvale poginulim bojovnicima 130. brigade i svim braniteljima Čepina na Spomenik poginulih hrvatskih branitelja vijence su položili izaslanik Ministra hrvatskih branitelja, Načelnik Općine Čepin sa suradnicima, izaslanstvo Heroja Osijeka-udruge130. brigade HV i predstavnici Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.

Svečanost obilježavanja 29. obljetnice legendarne 130. brigade HV i otvorenja izložbe započela je intoniranjem Hrvatske državne himne i minutom šutnje u čast svim poginulih i umrlih branitelja 130. brigade HV, branitelja Čepina, svih žrtava Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Predsjednik braniteljske udruge HEROJI OSIJEKA i autor izložbe bojnik Zlatko Dernaj sa posebnim zadovoljstvom pozdravio je sve nazočne uzvanike i goste obljetnice i otvorenja izložbe i naglasio da ne dopustimo da nekultura zaborava pobijedi kulturu i važnost sjećanja na vrijeme ponosa i slave, stvaranja i obrane Hrvatske države.

„Cjelokupna hrvatska povijest pokazuje da su nam različiti okupatori i totalitarni režimi uskraćivali pravo na nacionalni identitet, kulturu i Hrvatima nametali neke svoje istine.

U vrijeme totalitarnog komunizma nametnuta je istina da su heroji oni koji su rezali telefonske stupove, rušili pruge, zaustavljali vlakove, palili žitna polja i vršalice i takvima podizali spomenike.

Istina koju mi promičemo je povijesna pobjeda nad brutalnom agresijom u Domovinskom ratu, kako se ona ne bi različitim povijesnim i medijskim manipulacijama izmijenila i obrambeni rat proglasila građanskim. U ovom mjestu mnogo je pravih heroja koji nisu žalili položiti život za obranu svoja naselja, obitelji i sugrađana i na njih trebamo biti posebno ponosni.

Ova izložba važan je značajan doprinos promicanju istine i vrijednosti Domovinskog rata na faktografski i dokumentaristički način ukazuje na vrijeme sustavnog razaranja i uništavanja svih tragova hrvatske kulture“. 

– Ratni Zapovjednik 130. Brigade HV Osijek pukovnik Živko Mijić posebno se osvrnuo na veliku žrtvu branitelja brigade u vremenu teških borbi za očuvanje suvereniteta i označio veliki doprinos branitelja i svih stanovnika Čepina u obrani i zaustavljanju agresije.

Izaslanik Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda predsjednik Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Ante Blažević naglasio je važnu ulogu pripadnika herojske 130. brigade u obrani Čepina, Osijeka, Slavonije i šire i pozvao predstavnike braniteljskih udruga na zajedništvo.

Domaćin svečanosti otvaranja izložbe Načelnika Općine Čepin Dražen Tonkovac istaknuo je važnost i značaj obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata, posebno 130. brigade HV i zahvalio predstavnicima braniteljskih udruga na njihovom radu na promicanju vrijednosti obrambenog rata i naglasio da će ih Općina Čepin i nadalje podržavati u izradi vrijednih programa te je multimedijsku izložbu „Osijek na udaru brutalne agresije“ u Hrvatskom domu u Čepinu proglasio otvorenom.

Autor izložbe u znak zahvalnosti na pozivu, potpori i omogućavanju prezentacije izložbe u Čepinu, promicanje istine i vrijednosti Domovinskog rata i hrvatske kulture uručio je prigodnu zahvalnicu i poklon načelniku Draženu Tonkovcu.

Voditeljica programa šarmantna Sanja Azenić zahvalila se u ime organizatora izložbe svim uzvanicima i nazočnima na svečanosti otvorenja i sve pozvala na razgledavanje izložbe i prigodnu okrjepu.

Izložba koja je u prvom redu namijenjena čepinskim učenicima i studentima te svim stanovnicima moći će se pogledati u Hrvatskom domu Čepin do 31. listopada 2020.