Ovako izgleda kuća hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i potpredsjednice europskih socijaldemokrata Biljane Borzan na praznik Dan državnosti Republike Hrvatske 30. svibnja 2023. u Hebrangovoj ulici u Osijeku. Izostankom isticanja hrvatske državne zastave na najvažniji državni praznik, kao i godinama ranije, Borzan jasno artikulira stav nepoštovanja države i građana čija je predstavnica u Europskom parlamentu.

Na konferenciji za novinare, 01. travnja 2023. ispred osječke konkatedrale Sv. Petra i Pavla, gdje je u tom trenutku klečeći molila skupina građana, Borzan je izjavila kako je “tragično gledati ljude koji se mole za ograničavanje prava ženama”. Time se svrstala u mrzitelje hrvatskih građana, koji odvažno svjedoče katoličku vjeru moleći krunicu u javnosti. Katolička vjera je kroz turbulentnu povijest spašavala identitet hrvatskog naroda. Važno je pri tome naglasiti kako je sukladno popisu stanovništva 2021. u Hrvatskoj najviše rasprostranjena katolička vjeroispovijest. Katolika je 3.057.735, odnosno 78,97 posto od ukupnog broja stanovnika.

Postavlja se pitanje za koje ljude navodno radi Biljana Borzan i koga zastupa u Europskom parlamentu, gdje odrađuje svoj drugi petogodišnji mandat? Poštuje li zastupnica Borzan Hrvatsku državu i hrvatske građane ili je njena politička agenda isključivo osobni materijalistički interes? Odgovor se nameće sam po sebi.