Na današnji dan 1994. godine započela je jedna od najneobičnijih akcija u Domovinskom ratu o kojoj su slike obišle svijet. Nakon izigranih obećanja i dugog čekanja, kad su hrvatski prognanici vidjeli da se malo tko trudi vrati ih domovima, prognanici su se upustili u opasan pothvat – blokirati zaštitne snage Ujedinjenih naroda – tzv. UNPROFOR-a. Blokade su podizali na punktovima diljem Hrvatske, sve je trajalo 46 dana.
Predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek prigodom obilježavanja obljetnice na Biljskoj cesti istaknuo je kako je blokada bila pobjeda prognanika, jer je potaknula formiranje UNTAES-a, početak mirne reintegracije, te stvaranje uvjeta za oslobodilačke akcije Oluju i Bljesak, što je i dovelo do povratka čak 92% prognanika svojim domovima.
U Domu kulture Bilje otvorena  je multimedijalna izložba “Mirna reintegracija pobjeda razumom” uz projekciju kraćeg dokumentarnog filma i prigodni glazbeni program te edukativne riječi i obrazloženje autora multimedijalnog projekta Branka Peka.

Zajednica povratnika Hrvatskoga Podunavlja obilježila je godišnjicu blokade UNPROFOR-a u Nuštru. Prognanici su 1994. godine blokadom željeli promijeniti politiku međunarodne zajednice prema ratu u Hrvatskoj.
“To je bila sinergijska aktivnost Ureda za prognanike koji je praktički predstavljao vladu RH na ovom području, jedinica lokalne i područne samouprave i tadašnje Zajednice prognanika Hrvatske jer smo htjeli pokazati svijetu, ali i čelnicima hrvatske države da je stanje ni rata ni mira neodrživo”, rekao je Ivica Klem, bivši načelnik općine Nijemci.
“Na kraju se dogodilo to da je politika i nenasilan pritisak prognanika doveo do toga da je mandat UNPROFOR-a prestao”, rekao je Juraj Mihajlović, predsjednik Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije.

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/vijesti/na-biljskoj-cesti-obiljezena-29-obljetnica-blokade-unprofor-a-10871338?

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/povratnici-hrvatskog-podunavlja-obiljezili-godisnjicu-blokade-unprofor-a-10871379