Osijek, 24. lipnja 2024.

Pozivamo sve veterane postrojbi Hrvatske vojske koje su branili Osijek i domoljubne građane na obilježavanje Dana osječkih branitelja, Dana 106. brigade ZNG RH i hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije koje će se održati u petak, 28. lipnja 2024.

Ovogodišnji Dan osječkih branitelja biti će obilježen svečanim mimohodom koji će krenuti u 18:30 sati s Trga Ante Starčevića, Ribarskom ulicom, promenadom preko pješačkog mosta i  lijevom obalom do Kapelice Kraljice Mira. U svečanom mimohodu sudjelovati će pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatske policije, Javna vatrogasna postrojba Osijeka, braniteljske udruge i građani. Nakon mimohoda ispred Kapelice Kraljice Mira položit će se vijenci za poginule i umrle.

Pošaljimo još jednom poruku zajedništva, dostojanstva i poštovanja žrtve 1327 branitelja i 403 civila koji su položili živote braneći Osijek i Hrvatsku.

Međutim, postavlja se pitanje zašto mimohod ne prolazi glavnim ulicama grada Osijeka kao u Rijeci, Zadru, Splitu, Dubrovniku,…? Ove godine, izgovor od strane čelnika grada je rekonstrukcija tramvajske pruge na Europskoj Aveniji. No, što je bio razlog prošle godine?

I zašto na plakatu najave događaja nisu ponosni hrvatski dragovoljci i branitelji kao i ratno znakovlje vojnih postrojbi koje su 1991. godine obranile naš grad?

𝗦𝗽𝗼𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮𝗻 “𝗖𝗿𝘃𝗲𝗻𝗶 𝗳𝗶𝗰́𝗼” 𝟮𝟳. 𝗹𝗶𝗽𝗻𝗷𝗮, nažalost nije u najavljenom programu obilježavanja Dana osječkih branitelja 2024.
Kako u službenom programu kao i na plakatu obljetnice Dana osječkih branitelja 2024. nema memorijalnog maratona “Crveni fićo” koji ove godine kreće iz Ćelija i završava kod istoimene instalacije na raskrižju Trpimirove i Vukovarske u 19:30 sati pozivam osječke dragovoljce, branitelje i građane na nazočnost istom događaju. Ne smijemo dopustiti da se iz kolektivnog sjećanja izbriše i zaboravi dan kada su građani Osijeka pružili otpor demonstraciji sile čelika i oružja tzv. JNA i njihovog bjesomučnog divljanja Vukovarskom ulicom kada je brutalno pregaženo više vozila i ozlijeđeno nekoliko građana.

Kultura sjećanja na herojske dane Domovinskog rata, doprinos i žrtvu branitelja i građana u obrani Osijeka zaslužuje dostojanstven pijetet i poštovanje, konačno osnivanje institucije Muzeja Domovinskog rata, a ne samo kolonu sporednim ulicama i stramputicama na rubu grada.

Istinski osječki domoljubi ne zaboravljaju vrijeme heroja, ponosa i slave i pobjedničku povijest NEPOKORENOG GRADA.