Zagreb, 14. prosinca 2023.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je na Pantovčaku odlikovanja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i to pripadnicima 204. vukovarske brigade, 9. gardijske brigade „Vukovi“, 130. brigade Hrvatske vojske  iz Osijeka, policije iz Vukovara i Križevaca te jedinice za posebne namjene iz Valbandona.

„Prošlo je 30 godina, proći će još 30 godina i pitanje je tko će od nas biti ovdje, ali ono što ste učinili i ono što radite ovih 30 godina za Hrvatsku ne može i ne smije biti zaboravljeno. Neka je slava svima koji nisu među nama, da se ne zaboravi i da ostanemo Domovini vjerni“,  poručio je predsjednik Milanović na svečanosti u Uredu predsjednika Republike. Čestitajući hrvatskim braniteljima na odlikovanjima i priznanjima, predsjednik Milanović je kazao kako su ih trebali dobiti i ranije, ali da nikada nije kasno zahvaliti im na časnom sudjelovanju u Domovinskom ratu.  „Ovo je dug časti, nije svakodnevan događaj, nešto što ostaje za pamćenje“,  istaknuo je predsjednik Milanović.

Za osobite zasluge stečene u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti, Redom hrvatskog trolista, odlikovan je  Željko Dodig pripadnik Inženjerijske satnije 130. brigade HV.

Za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, Redom hrvatskog pletera, odlikovani su Dalibor Demetar, Ivica Govorušić i Miroslav Pavrlišek pripadnici Inženjerijske satnije  te Ivana Hećimović Polimanac, pripadnica ureda Zapovjedništva 130. brigade HV.

Ova priznanja nisu samo znak individualnih postignuća, već odražavaju duh zajedništva i predanosti te velike časti i ponosa.

Veliko je to priznanje ne samo za odlikovane, nego i za čitavu 130. brigadu Hrvatske vojske te za sve hrvatske bojovnike, koji su ispisali pobjedničku povijest obrane grada Osijeka i Republike Hrvatske.

Svečanom događaju uz predsjednika Milanovića nazočili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, glavni tajnik Ureda predsjednika Dinko Suton, šefica Protokola Predsjednika Dragana Podner, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata general pukovnik Marijan Mareković, pomoćnik pročelnika Kabineta Predsjednika Goran Grobotek i pobočnik Predsjednika Vlado Čulina.

Ured predsjednika RH Zagreb, 14. prosinca 2023.Ured predsjednika RH Zagreb, 14. prosinca 2023.Ured predsjednika RH Zagreb, 14. prosinca 2023.Ured predsjednika RH Zagreb, 14. prosinca 2023.Ured predsjednika RH Zagreb, 14. prosinca 2023. Ured predsjednika RH Zagreb, 14. prosinca 2023.Za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, Redom hrvatskog pletera, odlikovana je Ivana Hećimović Polimanac, pripadnica ureda Zapovjedništva 130. brigade HV.

Ured predsjednika RH Zagreb, 14. prosinca 2023.Ured predsjednika RH Zagreb, 14. prosinca 2023. Ured predsjednika RH Zagreb, 14. prosinca 2023.Klapa "Sveti Juraj"- HRM i Zapovjednik Inženjerijske satnije 130. brigade poručnik Pavao Bradarić
Ured predsjednika RH Zagreb, 14. prosinca 2023. Pavao Bradarić i Božidar Poljarević istaknuti pripadnici Inženjerije 130. brigade HV Osijek sa predsjednikom RH Zoranom Milanovićem.

Ured predsjednika RH Zagreb, 14. prosinca 2023.